Ünnepeljünk a Holddal!

Az ünnepek előtt, alatt és után is figyeljünk oda az egészségünkre, a környezetünkre és egymásra is. Ebben, mint az év többi részében is, segítségünkre lehet a Holdnaptár. Az ünnep megélése is tisztább és szeretetteljesebb lehet, ha ráhangolódunk az aktuális holdciklusra. Lássuk, hogyan alakul az idei karácsony, a szilveszter és újév napja.

Adventi készülődés: aprósütemény, ami sokáig eláll

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha az ünnepre készülődve előre elkészítjük, amit csak lehet. A sok más finomság között van a franciáknak egy aprósüteményük, amelyet sokféle formában, sokféle ízesítéssel elkészíthetünk, hamar megvan – és nagyon finom! A hagyományos elzászi karácsonyi sütemény neve brédeuleu (bredölö), lehet ánizsos, csokoládés, lekváros stb.

Adventi készülődés: a diófélék ízletesek, táplálók

A dióféléknek ilyenkor, az adventi készülődés táján van nagy szezonjuk. A dió, mogyoró és a mandula téli klasszikusok, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról, akár önmagukban, pirítva, rágcsálnivalóként, akár sütemények töltelékeként esszük. Kevésbé ismert, de legalább olyan finom a makadámdió is. Mi minden van bennük, amitől annyira egészségesek?

Veszélyek advent idején

Csokitélapó a csomagban, csokoládé az adventi naptárban, cukorral és finomliszttel készült mézeskalácsok, és még sorolhatnánk a rengeteg édességet, amit ilyenkor advent idején megesznek a gyerekek – és persze a felnőttek. A nagy családi ebédeken és vacsorákon mértéktelenül eszegetünk a süteményekből, a sok édesség azonban nem csak a fogaikra van rossz hatással.

Advent fényei

Ma már szinte minden lakásban megjelenik karácsony előtt az adventi koszorú, amelyet sokszor legfeljebb az alapelemek, a négy gyertya és esetleg a fenyőkoszorú köt össze a hagyományossal. Bár sokszor a jelentése is feledésbe merül, jelenléte mégis minden családban a karácsony közeledtére utal. Alkossuk meg hát mi is adventi gyertyás asztaldíszünket.

Időben gondoljunk a karácsonyra

Ön is minden évben stresszesnek találja az adventi időszakot? Ha időben rákészülünk a feladatokra és egyszerűsítjük, amit lehet, akkor a decemberi időszak azzá válhat, amiről eredetileg is szól – a szeretetről, együttlétről, csodavárásról. Gondoljuk át a teendőket, rakjuk sorba őket, készítsünk listát, így megkönnyítjük a dolgunkat, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem felejtünk el valami fontosat…

Készítsünk otthon adventi kalendáriumot!

Legyen szó felnőttről vagy gyerekről, a karácsonyt minden családban nagy várakozás előzi meg. Hogy a december 24-ig tartó idő még több izgalommal és meglepetéssel teljen, készítsünk szeretteinknek adventi kalendáriumot és rejtsünk el benne minden napra egy kis meglepetést. Ezzel nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is örömet szerezhetünk – pláne, ha otthon, mi magunk készítjük el!

Adventi ablakdíszek

A városban, ahol élek, évek óta díszbe borulnak az utcák így, karácsony táján. Millió pici lámpa csillog a fák ágai között, fényzuhatag omlik le néhány épületről. Kikerülnek az utcák fölé a karácsonyi csillagok, fenyőágak, stilizált gyertyák. Tavaly óta már városi adventi koszorúnk is van. A gyertyagyújtás és hozzá egy kis bensőséges hangulatú műsor minden héten másik egyház gondozásában történik, s mindegyik egyformán szép és megható. A város mellett díszbe öltözik a lelkünk is.

Advent idején is stresszmentesen

Az adventi időszakban a zöldellő fenyő, a gyertyafény és a karácsonyi zene ellenére is gyakran nyoma sincs az elmélyülésnek és nyugalomnak, sőt, minden negyedik ember számára a karácsony előtti időszak tiszta stressz. Nézzünk csak meg egy bevásárlóközpontot. Már maga a tömeg és a tolongás is stresszgerjesztő, igyekezzünk is ottlétünket a minimális időre korlátozni.

Karácsonyi koszorú

Semmi kétség, közeledik a karácsony. Az internetes weboldalakon okos kis programok lelkes visszaszámlálást végeznek (némelyik akár már január elseje óta is), a boltokban már hetekkel ezelőtt megjelentek az első karácsonyi díszek és a szaloncukor, az utcák díszkivilágításba borultak, tegnap lehullott az első hó. Öltöztessük hát díszbe a lelkünket és az otthonunkat is.