Veszélyek advent idején

Csokitélapó a csomagban, csokoládé az adventi naptárban, cukorral és finomliszttel készült mézeskalácsok, és még sorolhatnánk a rengeteg édességet, amit ilyenkor advent idején megesznek a gyerekek – és persze a felnőttek. A nagy családi ebédeken és vacsorákon mértéktelenül eszegetünk a süteményekből, a sok édesség azonban nem csak a fogaikra van rossz hatással.

A gyerekeknek mindenki kedveskedni akar, örömet szeretne szerezni nekik, hozzájuk pedig könnyen vezet az út egy kis tejcsokoládéval, cukorkával – vélik a felnőttek.

Az édesség, a szénhidrát ugyanis függőséget okozhat, és ugyanúgy rá lehet szokni, mint mondjuk a cigarettára. Arról nem is szólva, hogy a reklámokkal ellentétben nemhogy fokozza, hanem csökkenti a figyelmet és a teljesítőképességet. A magas szénhidrát tartalmú édességek ugyanis hirtelen megemelik a vércukorszintet – ez valóban okoz pillanatnyi elevenséget –, majd ha ez hirtelen leesik (márpedig így történik, ha az adott ételben kevés a rost, ellenben rengeteg a szénhidrát), akkor álmossá válunk, figyelmünk jelentősen lankad. Sajnos az édesség inkább hiperaktivitást okozhat ahelyett, hogy tartalmas energiát adna.

Mit adhatunk, ami egészséges?

Sajnos nem könnyű egészséges dolgokat választani a gyerekeknek a kínálatból, de azért kis utánajárással nem is lehetetlen. Manapság már lehet kapni cukormentes csokoládékat, szaloncukrot és mindenféle más finomságot, valamint kiváló egészséges alapanyagokat, pl. édesítőszereket, rostdús sütőliszteket a karácsonyi finomságok elkészítéséhez.

Figyeljünk oda, nemcsak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is. Sokan ugyanis akár több kilót is híznak az ünnepek alatt! „Majd utána leadom” – mondják, és persze az újévi fogadalmak között szerepel az egészséges étkezés és az edzés, de a lelkesedés csupán rövid ideig tart.

A legjobb, ha nem eleve úgy indulunk az ünnepeknek, hogy januárban az odafigyelés hiánya miatt több kilót kell leadni, a gyerek pedig édességfüggővé válik, hanem tudatosan étkezünk az ünnepek ideje alatt is.

Ha szeretne további cikket olvasni az advent támaköréből, ajánljuk az alábbi cikkünket:

Készülődés advent táján: a diófélék ízletesek, táplálók