Advent idején is stresszmentesen

Az adventi időszakban a zöldellő fenyő, a gyertyafény és a karácsonyi zene ellenére is gyakran nyoma sincs az elmélyülésnek és nyugalomnak, sőt, minden negyedik ember számára a karácsony előtti időszak tiszta stressz. Nézzünk csak meg egy bevásárlóközpontot. Már maga a tömeg és a tolongás is stresszgerjesztő, igyekezzünk is ottlétünket a minimális időre korlátozni.

Vannak azonban apró trükkök, amelyek segítenek hogy nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradhassunk. Egyszerűsítsük a karácsonyt egy nyolc lépéses program segítségével.

1. Találjuk ki a „jó” karácsonyunkat

Hívjuk össze a családtagokat egy „karácsonyi konferenciára” (kivéve a legkisebbeket, akik még hisznek a Jézuskában). Mindenki írjon egy listát, melyen legalább 5 dolgot felsorol, amit különösen szeret vagy ami különösen fontos számára a karácsonyban. („A karácsony számomra nem lenne az igazi … nélkül.”)

Gondoljunk a érzésekre és hangulatokra, a hallásra, szaglásra, ízlelésre, tapintásra és látásra. A listákban felsorolt dolgok közül számos egészen a gyerekkorig nyúlik vissza, és a legtöbb a legjobb értelemben vett egyszerű élvezet.

2. Kerüljük el a „csúnya” karácsonyt

Készítsen mindenki egy legalább 5 pontos listát azokról a dolgokról is, amelyek karácsonykor idegesítik, és amelyeket idén mindenképpen szeretne elkerülni. Ezután sorban mindenki olvassa fel a listáját. Készüljünk fel a keserves csalódásokra: lehet, hogy mindenki utálja azt a bizonyos süteményt, amely a mi számunkra magát a karácsonyt jelenti.

3. Keressünk közös nevezőt

Nem egyszerű feladat. Bizony előfordulhat, hogy néhány kedves szokásunkat fel kell adnunk. Abban azonban biztosak lehetünk, ha őszintén és teljes szívvel veszünk részt ezen a „konferencián”, olyan karácsonyunk kerekedik belőle, mely egyszerűbb és stresszmentesebb lesz, mint az eddigi ünnepeink.

Ne vesztegessük az időt, tűzzük ki máris a családi karácsonyi konferencia időpontját.

4. Ne akarjunk mindent megszervezni

A karácsony sokak szerint mindenek előtt szervezési probléma: „Idén korábban kell mindenhez hozzákezdeni.” Ez azonban nem sikerül. Mert a karácsony elsődlegesen nem a szervezésről szól. Tisztán keresztény, lelki ünnep, és fontos pont minden családi rendszer életében. A karácsony egyszerűsítése nem azt jelenti, hogy az eddigi tennivalókat jobban szervezzük meg, hanem hogy visszatérünk a karácsony igazi jelentéséhez, és minden feleslegest elhagyunk. Az egyszerűsítés azt jelenti, hogy kevesebbet teszünk.

5. Vegyünk fel szemellenzőt

Ha eldöntöttük, hogyan fog 24-i lezajlani, ne hagyjuk, hogy megzavarjon bennünket a reklámok és képes újságok által sugallt pompa: „2010 a luxuskarácsony éve”, „200 ajándékötlet Krőzusoknak”, „A legszebb estélyi ruhák karácsony estére”. Még ha igyekszünk is immunisak maradni a reklámokkal szemben – az üzeneteik egyre rafináltabbak. Legyünk nagyon eltökéltek, és bízzunk benne, hogy a megállapodást a család minden tagja betartja.

6. Figyeljük meg a stressz szintünket

Az advent nem „csendes időszak”. Az előkészületek és a felfokozott elvárások időszaka. Ha észrevesszük, hogy minden megállapodás ellenére a karácsony előtti hetekben idegessé és türelmetlenné válunk, küldjünk SOS-jeleket a családtagjaink felé. Nézzük át együtt a tennivalók listáját, és könyörtelenül húzzunk ki belőle néhány pontot. Biztosak lehetünk benne: a csökkentéssel a karácsony szelleme nem elveszik, hanem éppen hogy megerősödik.

7. Válasszuk el a karácsonyt a drága szerzeményektől

A gyereknek egy új biciklire van szüksége – tehát karácsonyra azt kap. Apának videokamera, anyának varrógép. A karácsonyfa alá kerülő tárgyak árszintje lassan már az egeket verdesi. A drága szerzeményeket (amelyeket valamikor úgyis megvennénk) ne tekintsük karácsonyi ajándékoknak. A karácsonyt tartogassuk azoknak az ajándékoknak, melyek a másikhoz való jó kapcsolatunkat szimbolizálják. Ezzel levesszük a nyomást a gyermekeinkről is, akik (a korábbi mintákhoz igazodva) szintén igyekeznek sok pénzt összespórolni, hogy valami felesleges drágaságot vásároljanak.

8. Kerüljük a tartós terhelést

Nem szükségszerű, hogy karácsonykor mindennap szorosan együtt legyünk. Mindenkinek szüksége van időnként egy kis magányra. Szervezzünk mentőakciókat, amikor a csoport feloszolhat: mozielőadást vagy múzeumlátogatást, amelyen nem akar mindenki részt venni. Ha van lehetőség a visszahúzódásra, csökken a tipikus karácsonyi családi veszekedések kockázata.

(Forrás: Kommen Sie entspannt durch den Advent! Németből fordította: Harrach Orsolya)