Lassabban siess! (1.): Evés, ivás

Mindig és mindenhová rohanunk, és gyakran utólag jövünk rá, hogy nem volt semmi értelme. Jelmondatom: lassabban siess! Egyél, igyál, mozogj, lélegezz lassabban – így is jut elég idő minden fontos dologra. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel, jobban bírod majd a stresszes helyzeteket is – és az élettani folyamatok lelassításával tovább élhetsz egészségben.

Masszírozza a kedvencét, szeretni fogja!

A masszázs embernek, állatnak egyaránt kényeztető és terápiás hatású. A különböző masszázstechnikák segíthetnek ellazítani, energiával feltölteni, stresszmentesíteni a szervezetet. Fontos, hogy a megfelelő technikát alkalmazza kutyán, macskán, lovon, nyuszin, és az, hogyan érünk hozzájuk, mivel az érintés bizalmat, gondoskodást vagy támadást is kifejezhet.

„Eretnek” gondolatok a magas vérnyomásról

Régóta érlelődik bennem ez a cikk. Most jutottam el oda, hogy a nyilvánosság elé tárom „eretnek” gondolataimat, bár nyilván sokan „megköveznek” majd miattuk. Kezdeném a legfontosabbal: valóban önálló betegség-e a magas vérnyomás (hipertónia)? Véleményem, tapasztalataim szerint az esetek többségében nem az – legfeljebb egy soktényezős folyamat következménye.

Hogyan oldjuk a stresszt?

Az ünnepek közeledtével egyre nő a stressz: meglesz-e minden ajándék, jó lesz-e a menü… Az állandó stressz külső és belső feszültségekhez, hosszú távon betegségekhez vezet. Néhány egyszerű gyakorlat segít az izmok ellazításában, a stressz csökkentésében, a légzés és az oxigénellátás javításában. Az sem árt, ha tudjuk, mi a stressz, milyen típusai vannak.

Szívünknek a legszebb ajándék a lazítás

Szakértők szerint az ünnepekkel együtt járó stressz növelheti a szívbetegségek, többek között a szívroham kialakulási esélyeit. „A stressz különböző formái – érzelmi, pénzügyi, pszichikai – hatalmas terhet jelenthetnek a szívnek azokban a percekben, amikor az embernek amúgy jól kéne éreznie magát a szerettei körében” – nyilatkozta Dr. Nasser Lakkis kardiológus.

Pszichénkre is előnyösen hat a szex

Sokan tudják, milyen fantasztikus fizikai hatásai lehetnek a szexnek, azt azonban csak kevesen, hogyan befolyásolja a mentális egészségünket. Limor Blockman szexuális és házassági tanácsadó azt állítja, hogy a szex erős stresszoldó hatással jár. „Az orgazmushoz érve testileg és lelkileg egyaránt megnyílunk egy folyamatos boldogság ciklus felé” – állítja a szakértő. „A stresszoldásra szolgáló szex gondolata azonnal megszünteti a frusztrációt, és lehetővé teszi, hogy a csúcspont a jó öreg boldogság hatalmas, megerősítő adagjában részesítsen bennünket.”

Ki hogyan készül az ünnepekre?

Másként készül a francia, a japán, az indiai és orosz. Van, aki relaxál, van, aki zöld teával, más pedig masszázzsal frissíti fel magát. Cikkünkből kiderül, hogyan relaxál a világ. Némi időt mi is lophatunk magunknak, hogy frissebben, kipihentebben kezdjük az év utolsó napjait.

Hogyan tud megbirkózni az agy a stresszel?

A stressz életünk tartozéka. Hogyan birkózik meg az agy a túl sok stresszel, hogy ne alakuljanak ki a stresszel kapcsolatos pszichiátriai betegségek? Ennek néztek utána az University of Leicester tudósai. Dr. Robert Pawlak sejtfiziológus azt mondja: A mindennapi stressz átformálja az agyat, az idegsejtek megváltoztatják alakjukat, más a sejtekkel való kapcsolatok száma és más a kommunikációjuk a többi neuronnal.

Legyen öröm a tanulás!

A félévi bizonyítvány sokaknak örömet, másoknak bizonyára csalódást okozott. Mit tehetünk a javítás és egy sikeresebb második félév érdekében?

Advent idején is stresszmentesen

Az adventi időszakban a zöldellő fenyő, a gyertyafény és a karácsonyi zene ellenére is gyakran nyoma sincs az elmélyülésnek és nyugalomnak, sőt, minden negyedik ember számára a karácsony előtti időszak tiszta stressz. Nézzünk csak meg egy bevásárlóközpontot. Már maga a tömeg és a tolongás is stresszgerjesztő, igyekezzünk is ottlétünket a minimális időre korlátozni.