„Eretnek” gondolatok a magas vérnyomásról

Van jobb!

Régóta érlelődik bennem ez a cikk. Most jutottam el oda, hogy a nyilvánosság elé tárom „eretnek" gondolataimat, bár nyilván sokan „megköveznek" majd miattuk. Kezdeném a legfontosabbal: valóban önálló betegség-e a magas vérnyomás (hipertónia)? Véleményem, tapasztalataim szerint az esetek többségében nem az – legfeljebb egy soktényezős folyamat következménye.

Ha ez így van, akkor a hivatalos orvoslás vajon miért a következménnyel foglalkozik, miért nem a háttérben meghúzódó – vagy nagyon is nyilvánvaló – okokkal? A választ sejtem és a gyógyszerlobbi mindent átszövő hatásában vélem megtalálni – de ebbe most ne menjünk bele...

Esszenciális magas vérnyomás?

Már régóta zavar a hivatalos meghatározás az úgynevezett esszenciális magas vérnyomásról. Ezt úgy fordítanám le, hogy az orvosok – tegyük hozzá, maximális jó szándékkal és az egyetemen tanultakra támaszkodva – az említett diagnózist akkor állítják fel, ha valójában fogalmuk sincs arról, mitől emelkedett meg a beteg vérnyomása. Vagy lehetnek persze ötleteik, de a kivizsgálást végső soron feleslegesnek tartják, hiszen az „eredmény" mindig ugyanaz: a beteg gyógyszert kap – és szedheti a vérnyomáscsökkentőt élete végéig. Hát nem egyszerűbb akkor azonnal felírni a gyógyszert?

Tegyük hozzá: a beteg gyakran az orvosnál egyszer-kétszer mért magasabb vérnyomásérték alapján kap receptet. Persze ha ez elsőként választott gyógyszer nem hozza meg a várt eredményt, jöhet egy másik, majd a harmadik, esetleg egyszerre többféle szer szedése, netán valamilyen kombináció. (És akkor a változatos gyógyszermellékhatásokról, azok következményeiről most ne is beszéljünk...)

Kell(ene) a kivizsgálás

Pedig a magas vérnyomás hatékony kezelése feltétlenül igényli az alapos kivizsgálást. Ha mást nem, hát legalább az első gyógyszer felírása előtt az egy héten át, mindennap azonos időpontokban, naponta 5-ször végzett, szakszerű mérést. A mérést legalább 5 perces pihenés után, ülő helyzetben végezzük el, feltétlenül mandzsettás karos vérnyomásmérővel (a csuklón mérő, pontatlan eszközöket örökre felejtsük el!), és a mandzsetta legyen a szív magasságában. Hasznos információkat hordozhat az orvos számára, ha egymás után mindkét karon mérünk. Az eredményekről vezessünk naplót.

Miért fontos mindez? Tudnunk kell: az egyszer-kétszer mért magas vérnyomás még nem jelent betegséget! Vérnyomásunk élettani okokból is állandóan ingadozik, mindig igazodik a szervezet napi ritmusához, aktuális állapotához, szükségleteihez. Rengeteg külső és belső tényező befolyásolja. Csak néhány közülük: az időjárás, a frontok, a külső hőmérséklet, az aktuális holdfázis stb. Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomásukra gyógyszert szedőknek – a magasabb hőmérsékleten tágabb erek miatt – nyáron eleve kisebb adagra van szükségük, mint télen. Pedig ezt igen jó lenne tudatosítani, és akkor kevesebb lenne a nyáron „bokáig érő" vérnyomása miatt kóválygó, gyakran eleső, idős ember... Így aztán sajnos előfordul, hogy miközben valakinek a vérnyomása „szuper", a szédülésből elesés és combnyaktörés lesz, az utóbbi pedig „végez" vele.

Vese, szív, gerinc

Említettem a kivizsgálás szükségességét. Bizony nagyon nem mindegy, hogy a tartósan magasabb vérnyomás hátterében szervi okok állnak-e. Elsősorban a vese és a szív állapotára gondolok. Természetgyógyász felfogás szerint egyébként akár gerincprobléma, a gerincet ért baleset (trauma) is meghúzódhat a hipertónia hátterében.

Ha nincs (megtalálható) szervi ok, akkor következhetne az igazán személyre szabott – és kezdetben, ritka kivételektől eltekintve, mindenképpen gyógyszermentes! – terápia. Fel kell(ene) térképezni az érintett ember étrendjét, életmódját, légzését, alvását, kideríteni, mekkora és milyen eredetű a stressz az életében, végez-e rendszeres és megfelelő mozgást.

Hogy miért fontos mindez? Nos, ma már a mérvadó orvostudományi kutatások is alátámasztják, mekkora szerepük van az említett tényezőknek a magas vérnyomás kialakulásában és fennmaradásában. A helyzet az, hogy a legtöbb érintettnél gyógyszer nélkül legalább olyan mértékű vagy nagyobb vérnyomáscsökkenést lehet elérni, mint gyógyszerrel...

De térjünk vissza a beharangozott „eretnek" gondolatokhoz.

Külső stressz

Felgyorsult, modern korunkban általánossá (és többnyire kezeletlenné) vált a stressz. A válogatás nélkül szedett különféle nyugtatókat, altatókat, antidepresszánsokat stb. jómagam nem tartom kezelésnek – az érintettek legfeljebb a tünetet nyomják háttérbe velük. Ám gondoljuk csak meg: ha nem tetszik a tükörképünk, ezért nem a tükör a hibás!

Nos, úgy vélem, hogy a stressz áll a mai világ úgynevezett civilizációs betegségei közül legalább 90%-nak a hátterében! A többi 10%-nál is van szerepe – az aktuális állapot romlásában vagy javulásában. Ha tehát kézben tartjuk, megfelelően ellensúlyozzuk a stresszt, akkor már nagyon sokat tettünk önmagunkért, egészségünk megőrzéséért vagy helyreállításáért.

Vérnyomásmérésnél jellemzően a kisebbik (tehát a szív ellazulásakor mért) érték (az ún. diasztolés vérnyomás) 90-nél magasabb számadata utal a krónikus stresszre.

Belső stressz, krónikus gyulladások

Úgy vélem, hogy létezik a stressznek egy másik fajta megnyilvánulása is, amit akár belső stressznek is nevezhetünk. Ennek alapvetően két formája van: az egyik a lelki stressz, például a hosszan tartó elégedetlenség, feszültség, teljesítménykényszer, munkahelyi vagy otthoni viták, rossz párkapcsolat stb. A másik a fizikális (testi) stressz – és ez már inkább tartozhatna az orvosi megközelítéshez. A krónikus gyulladásokra gondolok, amelyek felfogásom szerint ugyancsak állandó stresszt, készenléti állapotot jelentenek a szervezet számára – közülük a leggyakrabban a krónikus emésztőrendszeri, érrendszeri és hormonrendszeri gyulladások fordulnak elő. Természetgyógyászként szerzett tapasztalataim, a betegektől érkezett visszajelzések alapján állíthatom: ezeknek a hosszú időn át fennálló gyulladásoknak is kimondott vérnyomásemelő hatásuk van.

Természetes és hatékony módszerek

Szerencsére számos remek, természetes és hatékony – gyógyszer nélküli – módszer áll rendelkezésünkre a vérnyomás beállításához. Véleményem szerint döntő a stressz hatékony ellensúlyozása, csökkentése, valamint a krónikus gyulladások mérséklése, megszüntetése. Emellett rendkívül fontos a megfelelő étrend (elhízottaknál a súlycsökkentés is!), az életmód, a helyes légzés, a pihentető alvás, a stressz mérséklése, valamint a célzottan megválasztott, rendszeres mozgás.

Mindezt hatékonyan kiegészítheti a megfelelő pontok, zónák masszázsa, az akupresszúra (tű nélküli akupunktúra), a légzőgyakorlatok, a jól megválasztott gyógynövények és illóolajok alkalmazása, önmagunk energetikai áthangolása, kezelése, a rendszeres lazítás (relaxálás), esetleg meditáció.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr, reflexológus
https://kurtigabor.com/

Csökkentse Ön is a vérnyomását gyógyszer nélkül! Jelentkezzen egynapos hét végi tanfolyamomra. Részletek a honlapomon.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés