„Eretnek” gondolatok a magas vérnyomásról

Van jobb!

Régóta érlelődik bennem ez a cikk. Most jutottam el oda, hogy a nyilvánosság elé tárom „eretnek” gondolataimat, bár nyilván sokan „megköveznek” majd miattuk. Kezdeném a legfontosabbal: valóban önálló betegség-e a magas vérnyomás (hipertónia)? Véleményem, tapasztalataim szerint az esetek többségében nem az – legfeljebb egy soktényezős folyamat következménye.

Ha ez így van, akkor a hivatalos orvoslás vajon miért a következménnyel foglalkozik, miért nem a háttérben meghúzódó – vagy nagyon is nyilvánvaló – okokkal? A választ sejtem és a gyógyszerlobbi mindent átszövő hatásában vélem megtalálni – de ebbe most ne menjünk bele…

Esszenciális magas vérnyomás?

Már régóta zavar a hivatalos meghatározás az úgynevezett esszenciális magas vérnyomásról. Ezt úgy fordítanám le, hogy az orvosok – tegyük hozzá, maximális jó szándékkal és az egyetemen tanultakra támaszkodva – az említett diagnózist akkor állítják fel, ha valójában fogalmuk sincs arról, mitől emelkedett meg a beteg vérnyomása. Vagy lehetnek persze ötleteik, de a kivizsgálást végső soron feleslegesnek tartják, hiszen az „eredmény” mindig ugyanaz: a beteg gyógyszert kap – és szedheti a vérnyomáscsökkentőt élete végéig. Hát nem egyszerűbb akkor azonnal felírni a gyógyszert?

Tegyük hozzá: a beteg gyakran az orvosnál egyszer-kétszer mért magasabb vérnyomásérték alapján kap receptet. Persze ha ez elsőként választott gyógyszer nem hozza meg a várt eredményt, jöhet egy másik, majd a harmadik, esetleg egyszerre többféle szer szedése, netán valamilyen kombináció. (És akkor a változatos gyógyszermellékhatásokról, azok következményeiről most ne is beszéljünk…)

Kell(ene) a kivizsgálás

Pedig a magas vérnyomás hatékony kezelése feltétlenül igényli az alapos kivizsgálást. Ha mást nem, hát legalább az első gyógyszer felírása előtt az egy héten át, mindennap azonos időpontokban, naponta 5-ször végzett, szakszerű mérést. A mérést legalább 5 perces pihenés után, ülő helyzetben végezzük el, feltétlenül mandzsettás karos vérnyomásmérővel (a csuklón mérő, pontatlan eszközöket örökre felejtsük el!), és a mandzsetta legyen a szív magasságában. Hasznos információkat hordozhat az orvos számára, ha egymás után mindkét karon mérünk. Az eredményekről vezessünk naplót.

Miért fontos mindez? Tudnunk kell: az egyszer-kétszer mért magas vérnyomás még nem jelent betegséget! Vérnyomásunk élettani okokból is állandóan ingadozik, mindig igazodik a szervezet napi ritmusához, aktuális állapotához, szükségleteihez. Rengeteg külső és belső tényező befolyásolja. Csak néhány közülük: az időjárás, a frontok, a külső hőmérséklet, az aktuális holdfázis stb. Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomásukra gyógyszert szedőknek – a magasabb hőmérsékleten tágabb erek miatt – nyáron eleve kisebb adagra van szükségük, mint télen. Pedig ezt igen jó lenne tudatosítani, és akkor kevesebb lenne a nyáron „bokáig érő” vérnyomása miatt kóválygó, gyakran eleső, idős ember… Így aztán sajnos előfordul, hogy miközben valakinek a vérnyomása „szuper”, a szédülésből elesés és combnyaktörés lesz, az utóbbi pedig „végez” vele.

Vese, szív, gerinc

Említettem a kivizsgálás szükségességét. Bizony nagyon nem mindegy, hogy a tartósan magasabb vérnyomás hátterében szervi okok állnak-e. Elsősorban a vese és a szív állapotára gondolok. Természetgyógyász felfogás szerint egyébként akár gerincprobléma, a gerincet ért baleset (trauma) is meghúzódhat a hipertónia hátterében.

Ha nincs (megtalálható) szervi ok, akkor következhetne az igazán személyre szabott – és kezdetben, ritka kivételektől eltekintve, mindenképpen gyógyszermentes! – terápia. Fel kell(ene) térképezni az érintett ember étrendjét, életmódját, légzését, alvását, kideríteni, mekkora és milyen eredetű a stressz az életében, végez-e rendszeres és megfelelő mozgást.

Hogy miért fontos mindez? Nos, ma már a mérvadó orvostudományi kutatások is alátámasztják, mekkora szerepük van az említett tényezőknek a magas vérnyomás kialakulásában és fennmaradásában. A helyzet az, hogy a legtöbb érintettnél gyógyszer nélkül legalább olyan mértékű vagy nagyobb vérnyomáscsökkenést lehet elérni, mint gyógyszerrel…

De térjünk vissza a beharangozott „eretnek” gondolatokhoz.

Külső stressz

Felgyorsult, modern korunkban általánossá (és többnyire kezeletlenné) vált a stressz. A válogatás nélkül szedett különféle nyugtatókat, altatókat, antidepresszánsokat stb. jómagam nem tartom kezelésnek – az érintettek legfeljebb a tünetet nyomják háttérbe velük. Ám gondoljuk csak meg: ha nem tetszik a tükörképünk, ezért nem a tükör a hibás!

Nos, úgy vélem, hogy a stressz áll a mai világ úgynevezett civilizációs betegségei közül legalább 90%-nak a hátterében! A többi 10%-nál is van szerepe – az aktuális állapot romlásában vagy javulásában. Ha tehát kézben tartjuk, megfelelően ellensúlyozzuk a stresszt, akkor már nagyon sokat tettünk önmagunkért, egészségünk megőrzéséért vagy helyreállításáért.

Vérnyomásmérésnél jellemzően a kisebbik (tehát a szív ellazulásakor mért) érték (az ún. diasztolés vérnyomás) 90-nél magasabb számadata utal a krónikus stresszre.

Belső stressz, krónikus gyulladások

Úgy vélem, hogy létezik a stressznek egy másik fajta megnyilvánulása is, amit akár belső stressznek is nevezhetünk. Ennek alapvetően két formája van: az egyik a lelki stressz, például a hosszan tartó elégedetlenség, feszültség, teljesítménykényszer, munkahelyi vagy otthoni viták, rossz párkapcsolat stb. A másik a fizikális (testi) stressz – és ez már inkább tartozhatna az orvosi megközelítéshez. A krónikus gyulladásokra gondolok, amelyek felfogásom szerint ugyancsak állandó stresszt, készenléti állapotot jelentenek a szervezet számára – közülük a leggyakrabban a krónikus emésztőrendszeri, érrendszeri és hormonrendszeri gyulladások fordulnak elő. Természetgyógyászként szerzett tapasztalataim, a betegektől érkezett visszajelzések alapján állíthatom: ezeknek a hosszú időn át fennálló gyulladásoknak is kimondott vérnyomásemelő hatásuk van.

Természetes és hatékony módszerek

Szerencsére számos remek, természetes és hatékony – gyógyszer nélküli – módszer áll rendelkezésünkre a vérnyomás beállításához. Véleményem szerint döntő a stressz hatékony ellensúlyozása, csökkentése, valamint a krónikus gyulladások mérséklése, megszüntetése. Emellett rendkívül fontos a megfelelő étrend (elhízottaknál a súlycsökkentés is!), az életmód, a helyes légzés, a pihentető alvás, a stressz mérséklése, valamint a célzottan megválasztott, rendszeres mozgás.

Mindezt hatékonyan kiegészítheti a megfelelő pontok, zónák masszázsa, az akupresszúra (tű nélküli akupunktúra), a légzőgyakorlatok, a jól megválasztott gyógynövények és illóolajok alkalmazása, önmagunk energetikai áthangolása, kezelése, a rendszeres lazítás (relaxálás), esetleg meditáció.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr, reflexológus
https://kurtigabor.com/

Csökkentse Ön is a vérnyomását gyógyszer nélkül! Jelentkezzen egynapos hét végi tanfolyamomra. Részletek a honlapomon.