A zene megszépíti az életünket – és egészséges

A zene szebbé, harmonikusabbá teszi a földi létet mindenki számára. A hangoknak végtelen a variációs lehetősége, természetesen nem minden zenét lehet gyógyításra használni, de azoknak is van szerepük, tánc, szórakozás, a felgyülemlett energiák levezetése stb. Kiresné Vincze Ilona parapszichológus cikke szerint élni lehetne zene nélkül, de minek…

Hogyan végezzük az autogén tréninget?

Egyre több mentális és fizikai betegség oka a stressz és a folyamatos hajsza. A szédülés, kiégés vagy depresszió is példa az életmód lehetséges következményeire, ezért még fontosabb, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk és megfelelően pihenjünk. Az autogén tréning, ez a relaxációs módszer sokat segíthet, bárki elsajátíthatja. Hogyan csináljuk?

„Eretnek” gondolatok a magas vérnyomásról

Régóta érlelődik bennem ez a cikk. Most jutottam el oda, hogy a nyilvánosság elé tárom „eretnek” gondolataimat, bár nyilván sokan „megköveznek” majd miattuk. Kezdeném a legfontosabbal: valóban önálló betegség-e a magas vérnyomás (hipertónia)? Véleményem, tapasztalataim szerint az esetek többségében nem az – legfeljebb egy soktényezős folyamat következménye.

Hogyan oldjuk a stresszt?

Az ünnepek közeledtével egyre nő a stressz: meglesz-e minden ajándék, jó lesz-e a menü… Az állandó stressz külső és belső feszültségekhez, hosszú távon betegségekhez vezet. Néhány egyszerű gyakorlat segít az izmok ellazításában, a stressz csökkentésében, a légzés és az oxigénellátás javításában. Az sem árt, ha tudjuk, mi a stressz, milyen típusai vannak.

Egy magyar mantra: u-ram

Ismerek és használok már régóta sokféle mantrát. A leggyakrabban közülük az om vagy aum jut az eszembe, ha gyorsan el szeretnék lazulni. Nemrégiben „kaptam fentről” egy egyszerű magyar mantrát – azzal, hogy adjam tovább, hadd ismerjék és használják minél többen. Ez az u-ram vagy ó-u-ram. Próbálják ki Önök is, és bátran adják tovább, így segítsenek másoknak is.

A meditáció több, mint stresszcsökkentő technika

Vallási meggyőződéstől független tény, hogy azok, akik rendszeresen meditálnak, több gondolat és érzés feldolgozására képesek, mint akik csak relaxálnak. Ezért a meditáció nem csupán a stressz csökkentése miatt fontos az életünkben – derül ki a norvég kutatásból, amelyet nemrég publikáltak a Frontiers in Human Neuroscience című szaklap aktuális számában.

Miért olyan népszerű a legó?

Jon Sutton, a The Psychologist című lap szerkesztője pszichológustársaival együtt arra kereste a választ, miért szereti az emberek többsége – beleértve saját magát is – annyira a legót. Sutton beszámolt róla, ő maga pszichológiai eszközként is használja ezt a népszerű játékot, mivel segít neki relaxálni. Míg gyerekkorában a legó még csak egy volt a játékai közül, mostanra, hogy saját gyerekeinek vásárolja, szinte szenvedélyévé vált.

Ellazult vásárló – jó vásárló?

Az ellazult (relaxált) vásárló körülbelül 10%-kal többre értékeli a termékek, szolgáltatások pénzben kifejezett értékét – erre a meglepő felfedezésre jutott egy nemzetközi marketing kutatócsapat (Columbia Business School, National University of Singapore, University of Hong Kong).

Az autogén tréning (6.) – a szógyógyszer

Ahogy az autogén tréninget ismertető cikkekben már jeleztem, a hatodik gyakorlat a pont az i betűn. A gyakorló olyan élményt tud átélni, amilyenhez eddig hasonló sem volt: miközben az egész teste kellemesen meleg (esetleg érzi a keringő vér lüktetését is), a homloka kellemesen hűvössé válik – és olyan is marad.

Az autogén tréning (5.) – a vegetatív idegrendszer

Ha lehet fontossági sorrendet felállítani, az ötödik gyakorlat azért kerülne előre ebben a rendben, mert a vegetatív idegrendszer hasi központjához tartozó napfonattal (plexus solaris, solar-plexus) foglalkozik – ez pedig nagyon-nagyon sok embert érint.