Hogyan oldjuk a stresszt?

Az ünnepek közeledtével egyre nő a stressz: meglesz-e minden ajándék, jó lesz-e a menü… Az állandó stressz külső és belső feszültségekhez, hosszú távon betegségekhez vezet. Néhány egyszerű gyakorlat segít az izmok ellazításában, a stressz csökkentésében, a légzés és az oxigénellátás javításában. Az sem árt, ha tudjuk, mi a stressz, milyen típusai vannak.

A stressz nem más, mint feszültség, az egész szervezet megterhelése, számos betegség oka. Egyben fontos is, mert nagyobb teljesítményre ösztönöz, és gondoskodik arról, hogy hatékonyan oldjunk meg feladatokat, és legyűrjük a fizikai megpróbáltatásokat.

A helyes légzés tanulható

Stresszes helyzetekben a szervezet különböző mechanizmusai indulnak meg: pl. adrenalin szabadul ki a véráramba, ez biztosítja, hogy a szívverés felgyorsul, a pulzus felerősödik, és az izmok több vért kapnak. A szervezet minden nem életfontosságú folyamatát takaréklángra állítja: a hőmérséklet csökken, az emésztés lassúbb lesz, és az ösztönöket – éhség, szexuális vágy – gátolja.

Helyes légzés

A tartós stressz gyengíti az immunrendszert, és álmatlansághoz, gyomorfekélyhez, magas vérnyomáshoz vezethet, sőt cukorbetegséghez és szívinfarktushoz is. Barbara Spachtholz A szív kockázata c. könyvében többek között egyszerű gyakorlatot ajánl:

  • A légzés megfigyelése: A legtöbb ember kilégzésnél kissé összemegy, de az gátolja az energiaáramlást. A kilégzést bátorítani kell. Mindig az orron át kell belélegeznünk. A kilégzés a szájon keresztül történik, ez a módszer a tüdőnek optimális mennyiségű levegőt ad.
  • Hasi légzés: Ezzel mély és nyugodt légzési ritmus kapunk. Az ember lassan a tenyerébe lélegzik, majd ismét az orron keresztül szívjuk be a levegőt.

A nevetés és az ásítás, valamint az éneklés minden bizonnyal a legjobb légzőgyakorlat!

Próbáljunk ellazulni

Minél gyakrabban változtassuk a pozíciónkat: a jó öreg pulpitus egyre gyakrabban megtalálható az irodákban. Telefonálni állva is lehet, a fekve olvasás tehermentesíti a gerincet. Aki sokat vezet autót, vagy túl hosszan ül számítógép előtt, annak feszül a nyaka. Nagyon hasznos, ha a vállakat négy másodpercig magasra emeljük, és ezt háromszor megismételjük. Vezetés közben a halk zene lassítja a szívverést, és elősegíti a belső békét.

Mivel az agy a testtömegnek csak három százaléka, de az oxigén 20 százalékét használja fel, a mozgás minden formája rendkívül fontos. Mind az agy oxigénellátása, mind a szén-dioxid elszállítása jelentősen javul, az agyi vérkeringés jobb lesz.

90 másodperces relaxáció

Rolf Herkert író „A 90 másodperces szünet” c. könyvében leír egy rövid gyakorlatot a gyors kikapcsolódásra. Végrehajthatók fekve vagy ülve.

  • Összekapcsoljuk kezünket a fej mögött, a könyökünket hátranyomjuk.
  • Kinyújtjuk lábunkat, miközben minden izmunk megfeszül. A lábujjak közben előre néznek.
  • Erősen megfeszítjük hasizmunkat, és érezzük az erőt. Most megállítjuk a lélegzetvételt, miközben hétig számolunk.
  • Mialatt lágyan kilélegzünk, ellazulnak az izmok.
  • Kinyújtózkodunk, mint egy macska, közben kiadósan ásítunk.
  • Most a macska dinamikus ragadozóvá változik. Erre gondolunk, vagy ezt mondjuk hangosan: tele vagyok energiával, koncentrált és higgadt vagyok!

(Németből fordította: Koncz László)