Egy magyar mantra: u-ram

Ismerek és használok már régóta sokféle mantrát. A leggyakrabban közülük az om vagy aum jut az eszembe, ha gyorsan el szeretnék lazulni. Nemrégiben „kaptam fentről” egy egyszerű magyar mantrát – azzal, hogy adjam tovább, hadd ismerjék és használják minél többen. Ez az u-ram vagy ó-u-ram. Próbálják ki Önök is, és bátran adják tovább, így segítsenek másoknak is.

Csak utólag, amikor egy ideje már éltem vele, gondolkodtam el rajta: mennyire kézenfekvő, magától értetődő ennek a mantrának a megléte és jelentése. Hiszen a legtöbb mantra nyílt vagy burkolt formában, de mindenképpen az Istennek vagy – más megfogalmazásban – valamilyen felettünk álló erőnek, magasabb tudatosságnak, felsőbb intelligenciának a megszólítása, a hozzá való fohászkodás, amit akár imának is nevezhetünk.

Nézzük a magyar nyelvet: mi mindent találunk benne, amely erre utal? Itt van mindjárt az uramisten, más változatokban: uram, istenem vagy istenem, uram. Továbbmegyek: amikor egy ima vagy fohász kezdetekor keressük a kapcsolatot és megszólítjuk az Istent, mondhatjuk egyszerűen azt is: Uram vagy Ó, Uram!

Hogy mi maradt ebből mára, a hétköznapi beszélt nyelvben? Az udvarias megszólítás, amit akkor választunk, ha egy ismeretlen férfihoz fordulunk: Uram…

Az u-ram mantra tehát ma is jelen van, velünk él, használjuk is lépten-nyomon, ám arról nem tudok, hogy eddig bárhol is relaxálásra (ellazulásra), esetleg a meditáció bevezetésére, ráhangolódásra alkalmazták volna. A neten való keresgélésem sem vezetett eredményre ebben a témában.

Hogyan használjuk?

mantra-Kurti-belso-20161011Helyezkedjünk el kényelmesen, hunyjuk be a szemünket – mint bármilyen ellazulás esetén. Vegyünk egy mély lélegzetet, és miközben kiengedjük a levegőt, mondjuk vagy énekeljük: u-rammmmmmm. Ebből az „u” tarthat kb. 4-5 másodpercig, majd folyamatosan (megszakítás nélkül) térjünk át a „ram” szócskára, hangoztassuk tovább, amíg el nem fogy a levegőnk, miközben tartsuk ki, zengessük az „m”-et. Következik egy újabb mély lélegzet, majd kezdődik az egész elölről. És így tovább.

Ennek a hangos mantrának a második változatában a kilégzést az „ó” hanggal indítjuk (3-4 mp-ig kitartva), folyamatosan (szünet nélkül) átváltunk az „u” hangra (ezt is kitartjuk 3-4 mp-ig), majd következik (ismét szünet, megszakítás nélkül) a „ram” szócska – ugyanúgy, mint az előbb.

A teljes ciklust érdemes legalább 8-10 percen át ismételni, hogy a kívánt eredményt, az ellazulást elérjük. Fokozhatjuk a hatást (akárcsak más mantrák esetében), ha az „m” zengetése, kitartása közben a nyelvünk hegyét finoman a szájpadlásunkhoz érintjük (nem odanyomva!), közvetlenül a felső fogsor mögött. Így a szájüreg hamarosan átveszi az „m” frekvenciáját, valósággal berezonál, amit az egész fejünkben érezhetünk. Ez fokozza a mantrázás hatékonyságát, és gyorsabban eljuthatunk a kívánt laza, elmélyült, ideális esetben gondolatok nélküli állapothoz.

Csendes mantraként

Természetesen a mindennapokban gyakran adódik olyan helyzet, hogy a környezetünk miatt nincs mód a hangos mantrahasználatra. Szerencsére azonban létezik az u-ram mantra csendes, kiadott hangok nélküli változata is, amit csak magunkban mondogatunk, ismételgetünk.

Ilyenkor csupán arra kell ügyelnünk, hogy a mantra 2 részének  „u” és „ram” – hangoztatása mindig legyen összhangban a légzésünkkel. Belégzés közben mondjuk magunkban az „u” hangot vagy egyszerűen csak gondoljunk rá, kilégzés közben pedig következik a „ram”.

A csendes mantra alkalmazásakor megelégszünk az u-ram változattal, az ó-u-ram verziót kizárólag hangos mantrázás esetén használjuk.
Tapasztalatom szerint mind a hangos, mind a halk mantra kiválóan, azonos hatékonysággal működik.

A gyakorlók gyorsabban elérhetik a kívánt eredményt, az ellazulást, ha mantrázás közben lassítják a légzést, vagyis törekednek arra, hogy a kilégzés tartson tovább, mint a belégzés, és a kilégzés után pár másodpercig várnak, mielőtt megkezdik a belégzést. A légzés lassítása egyébként nemcsak az u-ram esetében, hanem valamennyi mantránál növeli a hatékonyságot.

Próbálják ki, használják Önök is gyakran az u-ram mantrát, és ha úgy érzik, hogy működik, akkor adják tovább minél több embernek, hadd terjedjen el mielőbb, mindannyiunk hasznára.

Kapcsolat a manipura csakrával

Még egy fontos megjegyzés: a mantra mindkét formája tartalmazza a ram szócskát, amely a 3. csakrához (manipura, hasi vagy köldökcsakra) tartozó hang. Ha tehát az u-ram mantrát hangoztatjuk, egyúttal a manipura csakrára is hatunk, és ezzel jótékonyan befolyásoljuk a hasi szerveink, az emésztőrendszer működését.

Kürti Gábor
természetgyógyász
www.kurtigabor.com