Meditáljunk: szoktassuk szívünket a csendhez

A meditáció immár 7000 éves története és gyakorlásának technikái mindinkább felkeltik az orvostudomány figyelmét. Mi mindenre jó a meditáció? Tanulmányok egész sora igazolta, hogy a meditáció nemcsak a stresszoldásban és a szorongás enyhítésében hasznos, hanem számos betegség megelőzésében és kezelésében is segít – a ráktól a magas vérnyomásig.

Hogyan végezzük az autogén tréninget?

Egyre több mentális és fizikai betegség oka a stressz és a folyamatos hajsza. A szédülés, kiégés vagy depresszió is példa az életmód lehetséges következményeire, ezért még fontosabb, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk és megfelelően pihenjünk. Az autogén tréning, ez a relaxációs módszer sokat segíthet, bárki elsajátíthatja. Hogyan csináljuk?

A világ legismertebb mantrája

A világ legismertebb mantrája az Om vagy Aum mantra. A stresszoldásnak, a stressz csökkentésének az egyik legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb módja az Om ismételgetése, éneklése. Mivel testi és lelki bajaink, betegségeink kb. 90%-a a stresszből ered vagy legalábbis összefügg vele, nem szorul bizonyításra, mennyire fontos a rendszeres stresszoldás.

Egy magyar mantra: u-ram

Ismerek és használok már régóta sokféle mantrát. A leggyakrabban közülük az om vagy aum jut az eszembe, ha gyorsan el szeretnék lazulni. Nemrégiben „kaptam fentről” egy egyszerű magyar mantrát – azzal, hogy adjam tovább, hadd ismerjék és használják minél többen. Ez az u-ram vagy ó-u-ram. Próbálják ki Önök is, és bátran adják tovább, így segítsenek másoknak is.

Pihenés, gyógyulás – relaxálás

A relaxálás, ellazulás mindig jót tesz, de most, az ünnepek előtt-alatt különösen hasznos lehet. Szakítsunk erre egy kis időt, mert az így nyert nyugalom, energia többszörösen is megtérül. Nyerünk vele mi magunk, és jól járnak a környezetünkben élők is…