A világ legismertebb mantrája

A világ legismertebb mantrája az Om vagy Aum mantra. A stresszoldásnak, a stressz csökkentésének az egyik legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb módja az Om ismételgetése, éneklése. Mivel testi és lelki bajaink, betegségeink kb. 90%-a a stresszből ered vagy legalábbis összefügg vele, nem szorul bizonyításra, mennyire fontos a rendszeres stresszoldás.

A mantrázás egy bizonyos szó vagy mondat – mantra – ismételgetését/éneklését jelenti. Az Om (omozás) helyes végrehajtása: belégzés után 2-3 másodpercig hangoztatjuk az A hangot, majd folyamatos átmenettel, néhány pillanatra áttérünk előbb az O, majd az U hangra, végül zengetjük és a kilégzés végéig kitartjuk az M hangot.

Az ősi mantra

Ha van időnk és türelmünk hozzá, ismételhetjük az omozást akár órákon át, de mivel nem vagyunk buddhista szerzetesek, beérjük 10-15 perccel, esetleg fél órával. Már néhány perc után csodálatos ellazult érzés tölt el bennünket – ha szavakkal kellene leírni ezt az érzést, akkor azt mondhatnám, hogy mély nyugalmat, teljes ellazulást érzünk, megtapasztaljuk a világmindenséggel való egység csodálatos élményét.

Még hatékonyabban működik a dolog, ha az M hang zengetése közben a nyelvünk hegyét finoman a szájpadláshoz érintjük a felső fogsor mögött. Így az egész szájüreg, majd az egész fejünk hamarabb átveszi az M hang rezgését.

Érdemes kipróbálni és rendszeresen gyakorolni – nem fogunk csalódni!

Itt egy kis segítség az omozáshoz. Hasznos lehet a hallgatása, akár gyakorlás nélkül is.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)