Meditáljunk: szoktassuk szívünket a csendhez

A meditáció immár 7000 éves története és gyakorlásának technikái mindinkább felkeltik az orvostudomány figyelmét. Mi mindenre jó a meditáció? Tanulmányok egész sora igazolta, hogy a meditáció nemcsak a stresszoldásban és a szorongás enyhítésében hasznos, hanem számos betegség megelőzésében és kezelésében is segít – a ráktól a magas vérnyomásig.

A meditációt ma már a nyugati orvostudomány is a kiegészítő és integratív orvoslás részének tekinti, hangsúlyozza összefoglaló írásában a Harvard Orvosi Egyetem (Harvard Medical School). Így érthető, hogy a legjobb amerikai kórházak is, mint például a Massachusetts General Hospital, használják a betegek kezelésére.

Különféle meditációs technikák az ellazulásra

A meditatív állapotot különféle módokon érhetjük el. megközelítése közül néhány… Az egyes technikákat 4 fő típusra bontjuk: fókuszált figyelem, nyitott megfigyelés, szeretet és kedvesség, valamint a mozgásalapú gyakorlatok. Így mindenki kiválaszthatja közülük a számára leginkább megfelelő módszert.
A meditáció az agy különböző részeit aktiválja. Ha mostanában különösen stresszesnek érzi magát, csak fordítsa a figyelmét befelé! Amikor meditálunk, visszafogjuk, fékezzük a stressz érzéséért felelős szimpatikus idegrendszerünk működését, és magasabb fokozatra kapcsoljuk, aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszerünket. Az idegrendszernek ez utóbbi része felelős azért, hogy ellazuljon a testünk, elcsendesedjünk, és a szívverésünk, a vérnyomásunk és a légzésünk visszaálljon a normális szintre.

A Benson-féle „relaxációs válasz”

A meditáció sokféle jótékony hatással van az egészségünkre. Lássuk, miként kezdhetjük el gyakorolni – mindenféle hosszú és drága tanfolyam, bonyolult előkészületek és csalhatatlan guruk nélkül.

A meditáció célja, hogy kiváltsa belőlünk azt, amit dr. Herbert Benson, a Harvard Orvosi Egyetem tanára a „relaxációs válasz” kifejezéssel jelölt. A relaxációs válasz előidézésének megtanulása a hatékony meditáció kulcsa.

Maga a technika egyszerű, és idővel, sokszori ismétléssel egyre könnyebbé válik még akkor is, ha a korábbi próbálkozások során nehezen tudtuk megnyugtatni az elménket.

A meditáció első lépései: fókusz, koncentráció, mantra

A relaxációs válasz kiváltása mindössze két lépésből áll:

1. lépés: Válasszunk egy megnyugtató fókuszt.
Alkalmas erre a célra egy hang (például „om”), egy szó (pl. „béke”), egy rövid ima vagy egy egyszerű mondat („nyugodt vagyok”). Ismételjük ezt a hangot vagy szót (mantrát) hangosan vagy csendben, magunkban, miközben mélyen belélegzünk és kilélegzünk.

2. lépés: Engedjük el magunkat és lazítsunk.
Még ha ösztönösen vissza is akarnánk húzódni, engedjünk a nyugalomnak. Koncentráljunk továbbra is a kiválasztott szavunkra vagy hangunkra (mantra). Ha az elménk néha-néha elkalandozik, egyszerűen vegyünk egy mély lélegzetet, és finoman térjünk vissza, ismét fordítsuk a figyelmünket a fókuszra.

Ez minden, amit tennünk kell ahhoz, hogy elkezdhessük utunkat a meditáció felé.

Végezetül álljon itt egy kis útravaló, amit az eredeti szöveghez már a fordító tett hozzá: Idézzük fel József Attila szerelmi lírájának gyönyörű sorait az Ódából: „Szoktatom szívemet a csendhez. Nem oly nehéz – idesereglik, ami tovatűnt, a fej lehajlik és lecsüng a kéz.”

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egy magyar mantra: u-ram