A meditáció több, mint stresszcsökkentő technika

Vallási meggyőződéstől független tény, hogy azok, akik rendszeresen meditálnak, több gondolat és érzés feldolgozására képesek, mint akik csak relaxálnak. Ezért a meditáció nem csupán a stressz csökkentése miatt fontos az életünkben – derül ki a norvég kutatásból, amelyet nemrég publikáltak a Frontiers in Human Neuroscience című szaklap aktuális számában.

A meditáció több, mint stresszcsökkentő technikaSzámos meditációs technika létezik: vannak, akik arra törekszenek, hogy kiürítsék az elméjüket, és minél hosszabb ideig „semmire se gondoljanak”. Más irányzatok szerint az igazi meditáció lényege a kontempláció: vagyis az, hogy a figyelmet ne vonjuk meg semmitől, egyszerre fordítsuk tehát minden inger felé, azonban ítélet nélkül. A tudósok szerint az utóbbi technika – az ún. nondirektív, vagyis irányítatlan meditáció – a hatékonyabb: a stressz feldolgozása ezekben az esetekben történik a legrövidebb idő alatt.

A kutatásban résztvevő, gyakorlott Acem-meditáló önkénteseket két csoportra osztották: heten irányítatlan meditáción vettek részt, heten pedig csak relaxáltak. Az önkéntesek agyi aktivitását MRI-vizsgálat segítségével mérték, s így kiderült, hogy irányítatlan meditáció során az agy több gondolat és érzés feldolgozására képes, mint amikor egyszerű relaxáció történik, amelynek fókuszában a különféle légzéstechnikák állnak.

Bebizonyosodott, hogy a rendszeres meditáció csökkenti életükben a stresszt, s ezzel együtt az ún. stresszbetegségek kialakulásának az esélyét. A meditálók egytől egyig jobb iskolai és munkahelyi teljesítményről, egészségesebb életről és nyugodtabb alvásról számoltak be.