A zene megszépíti az életünket – és egészséges

A zene szebbé, harmonikusabbá teszi a földi létet mindenki számára. A hangoknak végtelen a variációs lehetősége, természetesen nem minden zenét lehet gyógyításra használni, de azoknak is van szerepük, tánc, szórakozás, a felgyülemlett energiák levezetése stb. Kiresné Vincze Ilona parapszichológus cikke szerint élni lehetne zene nélkül, de minek…

Nem kell senkinek magyaráznom, milyen sokat jelent az emberiségnek a muzsika. Az emberi lélek a finomabb hangokat tolerálja, a lágy, dallamos ének, hangszeres zene csodákat művel a beteg emberekkel, állatokkal, de még a növények is fogékonyak rá!

A növények is szeretik a meditációs zenét

Egy kísérlet során zöld cserepes növényeket különböző hanghatásoknak tettek ki. Rock zene, klasszikus zene, meditációs muzsika is szerepelt a palettán. Mondanom sem kell, hogy a hosszú időn keresztül kemény rockot „hallgató” növények hamar elpusztultak, a komolyzene viszont növelte élettartamukat, sőt egészségesebbek is lettek tőle. Ugyanígy a lágy meditációs zene is jó hatással volt rájuk.

Zenei ízlésünk a korral együtt képes változni. Mást kedveltünk fiatal felnőtt korunkban, mint idősebben. Zenetagozatos általános iskolába jártam, kötelező volt hangszeren játszani, és folyamatosan klasszikus zenét hallgatni. Operákat, népdalokat hallgattunk, a Zeneakadémiára jártunk koncertekre, és a kórusunkkal rengeteget gyakoroltunk, sokat utaztunk versenyekre, előadásokra. 6-14 éves koromig ez volt az életem. Nem igazán élveztem akkor a komoly zenét, inkább a táncdalokat fújtam, imádtam nézni is a zenekarokat, énekeseket a tv-ben. Most már szívesebben hallgatok komolyabb muzsikát, operát, és főként ellazító meditációs zenéket.

A zene oldja a stresszt és lazításhoz is jó

Nézzük meg milyen pozitív változásokat okoz testünkben a léleknek tetsző muzsika?

A legfontosabb talán az, hogy nyugalomra lelünk, ellazulunk, a sok stressz szép fokozatosan eltűnik, vidámabbak, felszabadultabbak leszünk. Ha munka közben vagy sportoláskor hallgatjuk kedvenc zenénket, akkor segíti a teljesítményünket, jobban koncentrálunk, kreatívabbakká válunk, tehát mondhatjuk, eredményesebbek leszünk ezeken a területeken. A meditációs zene pedig kimondottan az elme lecsendesítésére, a zaklató gondolatok kiiktatására szolgál, és ha közben lefekszünk becsukott szemmel, akkor az egész testünk ellazul tőle. Az idegrendszer megnyugszik, beindulnak az öngyógyuló folyamatok, enyhülnek a lelki, fizikai fájdalmak. Nem beszélve az alvásra gyakorolt pozitív hatásról!

A szeretet frekvenciája, az ideális hangzás: 528 Hz

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az 528 Hz-es frekvencia a legideálisabb hangzás, amit elneveztek a „szeretet hangjának”. A meditációs zene a vérkeringésre is jótékonyan hat, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, enyhíti a fejfájást, lelassítja a szívverést, a szívritmuszavart is megszüntetheti! Aktiválódik a szerotonin és az endorfin, melyek boldogsághormonok, tehát nem csak csoki evéssel tudunk örömhöz jutni. Elég, ha naponta zenét hallgatunk, ellazulunk, megtisztítjuk a fejünket az ártó hatásoktól, máris boldogabbak, elégedettebbek leszünk.

Persze mindenki mentegetőzik, hogy nincs ideje zenét hallgatni, meg csak úgy feküdni és meditálni, de ha nem nézi a híradót és a buta filmeket a tv-ben, máris nyer egy-két órát az egészsége megőrzésére, önmagára! Az időhiány a legdivatosabb kifogás arra, hogy miért nem élünk egészségesen.

Ha nincs idő relaxálásra…

Ha nincs idő otthon meditálni, zenét hallgatni, akkor hallgassuk útközben, séta alatt, munkába menet. Sok esetben én is a buszon ülve adom át magam a muzsika örömeinek, kizárva a külvilágot. Ha kimegyek gyalogolni, akkor is viszem a fülhallgatómat.

A relaxációs zene oldja a szorongást, és a tanulásban is segít, ha a háttérben szól a lágy muzsika. A hangerő is lényeges: úgy állítsuk be, hogy ne legyen zavaró! Szellemi munka végzése közben előnyös meditációs muzsikát hallgatni, sokkal kreatívabbak, eredményesebbek lehetünk tőle.

A babák már magzati korban hallják a kívülről bejövő zenéket, mozgásukkal jelzik, mi az, ami tetszik nekik, és mi az, ami nem. Kicsi unokáim is rendkívül fogékonyak a gyermekdalokra, amik egyszerű hangzásúak, ritmusosak, könnyű elénekelni őket, és nyugtatóan hatnak rájuk.

Tehát hölgyek, urak, kicsik és nagyok, hallgassanak minél több zenét, táncolni is szabad, legyen életük szerves része a muzsika!

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, reiki mester, okleveles aquafitness instruktor
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach-virágterápia, reiki kezelések, képzések, egyedi kártyakirakások)
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449
E-mail: szamdoktor@gmail.com

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A hit ereje