Adventi ablakdíszek

A városban, ahol élek, évek óta díszbe borulnak az utcák így, karácsony táján. Millió pici lámpa csillog a fák ágai között, fényzuhatag omlik le néhány épületről. Kikerülnek az utcák fölé a karácsonyi csillagok, fenyőágak, stilizált gyertyák. Tavaly óta már városi adventi koszorúnk is van. A gyertyagyújtás és hozzá egy kis bensőséges hangulatú műsor minden héten másik egyház gondozásában történik, s mindegyik egyformán szép és megható. A város mellett díszbe öltözik a lelkünk is.

De nem csak a lelkünket öltöztetjük díszbe, és nem csak a város díszíti az utcáit. Otthonunkban is mindent megteszünk azért, hogy a karácsony hangulatát dekorációkkal is közelebb hozzuk. Ott vannak mindjárt az ablakok. Az itt elhelyezett díszekkel egyaránt örömet szerzünk a bent lakóknak és az utcán sétálóknak is. Csillagokkal vagy hópelyhekkel díszlő üvegfelületek igazi adventi hangulatot teremtenek.

Már az is örömforrás lehet, amíg elkészítjük a díszeket. A csillagok meghajtogatása olyan egyszerű, hogy akár 3-4 éves kicsinyeink is részt vehetnek benne. Ha csáléra is sikerül egy kicsit, mi az ahhoz a büszkeséghez képest, hogy az Ő csillaguk is ott pompázik az ablakon.

Színes papírból vágjunk ki egy négyzetet. Átlósan, mindkét irányba hajtsuk félbe. Nyissuk szét a papírt, és a négy sarkát hajtsuk be a középpontig. Rögzíthetjük is egy kis ragasztóval, vagy egy szép kis öntapadós csillaggal, csillogó anyagú köröcskével.

Mind a négy oldal közepénél, az oldalra merőlegesen vágjuk be a teljes oldalhossz negyedéig. A bevágással nyert „füleket” hajtsuk az átlókhoz. Két így elkészült négy ágú csillagot , 45 fokkal elforgatva ragasszunk össze, s már kész is egy csodaszép csillag. A nagyobb méretűek az ablakra kerülhetnek, a kisebbekből akár karácsonyfadísz is lehet, ha ragasztunk rá akasztót.

Hasonlóan jó móka a hópelyhek készítése. Fehér négyzetet az ábrán látható módon összehajtunk, majd tetszőleges mintákat vágunk bele. Amikor széthajtogatjuk számunkra is meglepetést szerez a csodás látvány. Használjuk nyugodtan a fantáziánkat. És persze a gyerekekét is, akik nagy kedvvel szoktak részt venni a hópelyhek gyártásában, s élvezik, ahogy csodák születnek a kezük alatt.

S ha még mindig van időnk és kedvünk, keressünk üres kis dobozokat (orvosságos, gyufás stb.), csomagoljuk be karácsonyi díszcsomagoló papírba, kössük át szép szalaggal (kiváló alkalom a maradékok felhasználására), és kettőt-hármat összefogva akasszuk a kilincsekre, fogasra, bárhova, ahol még hiányzik egy kis ünnepi hangulat. A karácsonyfán is nagyon szépen mutatnak.

Harrach Orsolya