Torokcsakra: „Legyen meg a Te akaratod”

Cikksorozatunkat folytatva, az 5. csakra következik. A torokcsakrát (más néven 5-ös csakra vagy visudha) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a torok magasságában található – de az egyik energiatölcsér a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

Szerelem, vonzalom: szexcsakra

Folytatjuk cikksorozatunkat. A szexcsakrát (más elnevezéssel keresztcsonti vagy 2-es csakra, szvadhiszthána) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a keresztcsont (vagyis a kismedence) magasságában található, onnan indul ki – de az egyik a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

Gyakorlással erősíthetőek a jó tulajdonságok

Sokkal boldogabbakká válhatunk, ha bizonyos jó tulajdonságokat erősítünk magunkban. A Zürichi Egyetem kutatói szerint ezeket a karakterisztikus vonásokat gyakorlással bárki erősítheti önmagában. A jó közérzethez, az elégedettséghez és végső soron a boldogsághoz a tulajdonságainkon keresztül vezethet az út. A kutatóknak most először sikerült bizonyítaniuk, hogy bizonyos pozitív jellemvonásbeli tulajdonságaink valóban erősíthetőek.

Fakanál új szerepben

Tavasz, húsvét, megújulás. Ilyenkor esedékes a tavaszi nagytakarítás, a nagy selejtezések, a téli holmik elrakása. Világosabb színű textíliákkal, vékonyabb függönyökkel a lakásnak is tavaszias hangulatot kölcsönzünk. A nagy felfrissülésből a bejárati ajtó sem maradhat ki. A farsangi, tél végi ajtódíszt tavasziasabb dekoráció váltja fel.

Ne akarj tökéletes lenni, légy inkább kreatív!

Mindannyiunkat arra nevelnek, hogy tökéletességre törekedjünk. Kezdődik az iskolában, ahol csak a legjobb jegy jó. Aztán ott vannak a női magazinok, amelyek szerint csak a hibátlan bőr megfelelő. Meg a reklámok, amelyek azt sugallják, hogy a padlón egy porszem sem lehet. Napjaink társadalmában a tökéletesség a norma, és minden, ami annál kevesebb csak átlagos.

Tavaszt hozó madarak

A hosszú télnek lassan a végére érünk. Igaz, reggelente még előfordul, hogy az ablakon kinézve ismét fehérbe burkolt világ fogad bennünket, és a meteorológusok sem bíztatnak gyorsan érkező meleggel, de a napok már érezhetően hosszabbodnak, és reggelente már világosban ébredünk.

Pillangók a falon

A nyaklánc nőies. A nyaklánc feldobja az öltözékünket. Változatosságot biztosít. Jól öltözötté tesz. A nyaklánc a női lét szerves velejárója. Még azok sem bírnak ellenállni neki, akik kifejezetten csak különleges alkalmakra ékszerezik fel magukat. Minden nő háztartásában ott lapulnak a nyakláncok – dobozban, fiókban, szekrény mélyén.

Itt a farsang, áll a bál!

A karnevált többé-kevésbe a világ minden részén megünneplik. Az egyik legismertebb utcai karnevál Velencében van, ahova nagy előszeretettel látogatnak el a turisták, és ahonnan szinte senki nem tér haza úgy, hogy ne lenne egy karneváli álarc a csomagjában. A farsangi álarcok hozzátartoznak a karnevál ünnepéhez.

Családi játékdélután

Karácsony az ajándékozás ideje. Meg a nagy lakomáké. Meg a kötelező vagy önként vállalt rokonlátogatásoké. Vagy inkább a szereteté, az egymás felé fordulásé, a közös élményeké? Egész évben rohanunk, nem sok időnk jut közvetlen szeretteinkre. Használjuk ki ezt a pár napot, és ajándékozzunk egymásnak időt, odafigyelést, együttlétet.

Luca-napi vásár: jaj, mit készítsek?

Egyre több óvodában és iskolában tartanak Luca-napi vásárokat. Van, ahol a bevétel az adott intézmény kasszájába kerül és dekorációk, ajándékok formájában teszi majd szebbé a gyerekek napjait, és van, ahol a kicsik gazdálkodhatnak a saját bevételeikből. Egy azonban többnyire közös: a szülők ilyenkor mindig törhetik a fejüket, vajon az idén mit készítsenek együtt a gyerekekkel a vásárra.