Ne akarj tökéletes lenni, légy inkább kreatív!

Mindannyiunkat arra nevelnek, hogy tökéletességre törekedjünk. Kezdődik az iskolában, ahol csak a legjobb jegy jó. Aztán ott vannak a női magazinok, amelyek szerint csak a hibátlan bőr megfelelő. Meg a reklámok, amelyek azt sugallják, hogy a padlón egy porszem sem lehet. Napjaink társadalmában a tökéletesség a norma, és minden, ami annál kevesebb csak átlagos.

EcsetekA tökéletességet szinte lehetetlen elérni. Ki az az ember, aki valóban tökéletes, ki az, aki mindig abszolút tökéletesen tudja végezni a munkáját. Sok emberre nyomasztólag hat ez a nagy nyomás. Ha az elvárás a tökéletesség, s ő nem tud eleget tenni ennek, akkor valami hiba van benne, gondolja.

A tökéletesség elnyomja a kreativitást

A kreativitás egyedi és eredeti. Nincsenek követelmények és irányelvek, hogy milyen formát öltsön. Ha elvárásaink vannak a végeredményre vonatkozóan, és a kreativitást egy műveletté alakítjuk át, az elbátortalanít bennünket attól, hogy új módszereket próbáljunk ki, vagy új ötleteket vessünk be. Hiszen ha ismeretlen vagy bizonytalan dolgokba fogunk, a tökéletesség messze nem biztosított, ezért aztán inkább a biztonságos és ismert utat választjuk, hogy elérhessük a tökéletességet – ami általában ugyanaz a monoton és általános út, melyen mindenki más is jár.

Ne akarjunk (mások szemében) tökéletesek lenni

Ha nem törekszünk arra, hogy megfeleljünk annak, amit mások tökéletesnek tartanak, nagy súlyt veszünk le a saját vállunkról. A tökéletesség elvárása hatalmas stressz, mely folyamatosan rág bennünket, s feléli azt az érzelmi energiát, amit sokkal okosabb dolgokra használhatnánk.

Igyekezzünk mindent a saját mértékünk szerint legjobban megtenni, hogy elégedettek lehessünk a saját munkánkkal. Törekedjünk a saját magunk által megfogalmazott tökéletességre (ami lehet, hogy teljesen ellentétes az általános nézettel). Addig dolgozzunk az adott feladaton, amíg tökéletesen elégedettek leszünk vele – a saját mércénk alapján.

Hagyjuk tündökölni a bennünk élő művészt és géniuszt. Mindenki jó valamiben. Minden emberben megvan egy páratlan ajándék vagy kifejezésmód, amely legalább egy másik ember életében pozitív változást hoz. De ha soha nem próbálunk új dolgokat, és nem kockáztatjuk, hogy kinevetnek vagy megbántanak, soha nem fogjuk felfedezni a bennünk rejtőző művészt és géniuszt.

Jó okok a kreativitásra

Mindannyiunkban megvan az ajándék, hogy valami egyedi módon tudjunk hatni az emberekre – szóval, zenével, festészettel, sporttal, építéssel, egy recepttel, vagy bármi mással. A lista végtelen. Még ha nem is vagyunk a világon a legjobbak valamiben, ha valóban lelkesedünk a dologért, szenvedélyünk mások számára is motiváló lehet.

Ne azért legyünk kreatívak, mert a foglalkozásunkban ezt elvárják tőlünk. Ne anyagi vagy pénzügyi nyereség érdekében legyünk kreatívak. Azért legyünk kreatívak, mert ez a mi ajándékunk a világ számára. Lehet, hogy az általunk alkotott dolgok megváltoztatják mások életét, vagy akár a világot is. Ha azért vagyunk kreatívak, mert élvezetet jelent számunkra, és élvezzük, hogy a kreativitásunkat megoszthatjuk másokkal, akkor nem bánjuk majd, hogy anyagi javakat hoz számunkra. Lehetünk azért híresek vagy gazdagok, mert létrehoztunk valamit, de ne ez legyen az oka annak, hogy kreatívak akarunk lenni.

Van választásunk

Választhatjuk azt, hogy kitörünk a társadalmunk által elvárt tökéletesség ördögi köréből. Megtehetjük, hogy nem követjük a rendszert, amelyben más emberek mondják meg, hogy éljünk, mit tehetünk és mit nem. Hagyjuk, hogy belső géniuszunk és művészünk felszínre törjön.

Először talán úgy érezzük, hogy egyáltalán nem vagyunk kreatívak, hiszen oly sokáig elnyomtuk magunkban. Ne higgyünk azonban az önkorlátozó hiedelmeknek, amelyek azt sugallják, hogy „Nem vagyok kreatív vagy tehetséges”. Találjunk valamit, amit élvezettel teszünk, és összpontosítsuk erre az energiánkat és figyelmünket. Még ha csalódunk is egy kicsit az elején, a lelkesedés továbbvisz bennünket, s egyre jobbak és jobbak leszünk, s egyszer csak létrehozunk valamit, ami mások életét pozitív irányban megváltoztatja.

Hagyjunk fel azzal, hogy mások elvárásai szerint éljünk, kövessük a szívünket, és éljünk a saját elvárásaink szerint. Ne akarjunk tökéletesek lenni, kezdjük el inkább megélni a saját kreativitásunkat. Osszuk meg egyedülálló ajándékunkat a világgal.

(Forrás: Stop Being Perfect: Unleash Your Creativity, angolból fordította: Harrach Orsolya)