Fakanál új szerepben

Tavasz, húsvét, megújulás. Ilyenkor esedékes a tavaszi nagytakarítás, a nagy selejtezések, a téli holmik elrakása. Világosabb színű textíliákkal, vékonyabb függönyökkel a lakásnak is tavaszias hangulatot kölcsönzünk. A nagy felfrissülésből a bejárati ajtó sem maradhat ki. A farsangi, tél végi ajtódíszt tavasziasabb dekoráció váltja fel.

Tavaszi ajtódíszEz az ajtódísz igazán gyorsan elkészül. Az alapanyagok összekeresése szinte több időt vett igénybe, mint maga az alkotás.

Kell hozzá négy új fakanál, egy kis raffia, vízfesték, ragasztó és a dekoráláshoz bármi, ami a tavaszt idézi. Én fából kivágott, festett lepkéket és virágokat, gipszből öntött katicabogarakat, és filcből varrt madarakat használtam.

De készíthetünk katicákat söröskupakokból is, kivághatjuk a lepkéket, virágokat színes kartonpapírból, dekorgumiból, mosogatószivacsból, műanyag irattartóból. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

Vízfestékből és vízből készítsünk megfelelő színű és árnyalatú „páclevet”. Így egyenletesebb lesz a fakanál színe, mintha közvetlenül a palettáról vennénk a festéket. Fessük le a kikevert színnel a fakanalakat, majd hagyjuk megszáradni. Ezután kötözzük össze őket négyzet alakban, raffia segítségével. A lelógó díszeket még az összekötözés előtt akasszuk fel a felső fakanálra.

Rendezzük el a dekorációnak szánt díszeket, majd ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval ragasszuk fel őket. Már csak az akasztónak való raffiát kell rákötni, és mehet is a bejárati ajtóra, hogy elsőként köszöntse a húsvéti locsolkodókat.

Harrach Orsolya