Gyakorlással erősíthetőek a jó tulajdonságok

Sokkal boldogabbakká válhatunk, ha bizonyos jó tulajdonságokat erősítünk magunkban. A Zürichi Egyetem kutatói szerint ezeket a karakterisztikus vonásokat gyakorlással bárki erősítheti önmagában. A jó közérzethez, az elégedettséghez és végső soron a boldogsághoz a tulajdonságainkon keresztül vezethet az út. A kutatóknak most először sikerült bizonyítaniuk, hogy bizonyos pozitív jellemvonásbeli tulajdonságaink valóban erősíthetőek.

Gyakorlással erősíthetőek a jó tulajdonságokAz egyetem tudósai három csoportra osztottak 178 önkéntest. Az első csoportot arra kérték, hogy erősítsék magukban a „kíváncsiság”, a „hála”, az „optimizmus”, a „humor” és a „lelkesedés” érzéseiket tíz héten át. A második csoportnak a „szépség felértékelésén”, a „kreativitáson”, a „jóságon”, a „szeretet tanulásán” és az „előretekintésen” kellett dolgoznia. A harmadik csoportnak azonban nem volt semmilyen feladata, ők voltak a kontrollcsoport.

Az eredményekből kiderült, hogy a kontrollcsoporthoz képest az első csoport résztvevői arról számoltak be, hogy nőtt az általános elégedettségi szintjük, de mindkét csoport sokkal jobb közérzetről és nagyobb boldogságérzetről beszélt. „Ezek a résztvevők vidámabbak voltak, illetve gyakrabban érezték magukat jókedvűnek” – fűzte hozzá Willibald Ruch, a kutatás vezetője. Az önkéntesek, akik hatékonyabban megtanulták kontrollálni viselkedésüket, a tizedik hét végén azt is elmondták, hogy alapvetően lelkesebbnek érezték magukat szociális helyzetekben.

A szakértők szerint a pozitív tulajdonságokat ezért érdemes erősíteni úgy, hogy azokat beleépítjük mindennapi rutinunkba. Vagyis például vegyük észre a szépséget, adjunk pozitív visszajelzéseket másoknak, és köszönjük meg a pozitív tetteket. A tanulmány a Journal of Happiness oldalain jelent meg.