Tavaszt hozó madarak

A hosszú télnek lassan a végére érünk. Igaz, reggelente még előfordul, hogy az ablakon kinézve ismét fehérbe burkolt világ fogad bennünket, és a meteorológusok sem bíztatnak gyorsan érkező meleggel, de a napok már érezhetően hosszabbodnak, és reggelente már világosban ébredünk.

Madár mintaAhhoz, hogy nyitott ablaknál, madárcsicsergésre ébredjünk, még várni kell ugyan, de néhány vidám, színes kis madárkával megidézhetjük a tavaszt a gyerekszobában, vagy a nappaliban.

Készítsük el a szabásmintát egy darab papírra. Ehhez rajzoljunk egy 7-8 cm átmérőjű kört, melyből vágjunk ki a felénél kb. 3 milliméterrel nagyobb darabot. Ebből lesz a madár teste. A szárnyhoz rajzoljunk egy kb. 6 cm hosszú, 5 cm széles szívet. Próbáljuk rá egy megrajzolt körre, hogy lássuk, eltaláltuk-e a megfelelő arányokat.

Minden madárhoz összesen négy félkörre, két szárnyra, egy csőrre és, a felakasztáshoz, némi szalagra lesz szükség.Kész madarak

Vágjuk ki filcből a megfelelő darabokat – ügyeljünk a vidám és harmonizáló színösszeállításokra. A csőrnek narancssárga vagy piros filcből vágjunk ki egy hosszított rombuszt, ezt majd félbehajtva fogjuk használni.

Kb. 3 milliméteres átfedéssel varrjunk össze két eltérő színű félkört úgy, hogy egy egész kört kapjunk. Varrjuk rá a szárnyat egy darab flitterrel vagy kis gombbal megerősítve. A szemét rajzolhatjuk filctollal, vagy rávarrhatjuk kásagyöngyből is. Ezt is még a két kör végleges összevarrása előtt tegyük meg.

Ha megvannak ezek az előkészületek, illesszük össze a két előkészített kört. Tűzzük össze gombostűvel, hogy varrás közben ne mozduljanak el egymástól. Illesszük a helyére a csőrt és a felfüggesztésre szolgáló szalagat, és ezeket is tűzzük meg gombostűvel. Kezdjük meg a két darab összevarrását a csőrnél, sima gépvarróöltéssel, majd a csőr után folytassuk pelenkaöltéssel. A szalagnál váltsunk ismét gépöltésra, majd jöhet megint a pelenkaöltés. Amikor kb. háromnegyedig körbevarrtuk, tömjük ki egy kissé vattával, majd fejezzük be az összevarrást.

A körbevarráshoz használhatunk valami semleges, az egyik félkörrel megegyező színt, de kereshetünk valami vidám, dekoratív színű cérnát is.

A kész alkotásokat lelógathatjuk a függönykarnisról, felakaszthatjuk az ablakkilincsre, a kiságy rácsaira, de akár a nappaliba is kerülhetnek, vázába állított faágakra.

Harrach Orsolya