Időben gondoljunk a karácsonyra

Ön is minden évben stresszesnek találja az adventi időszakot? Ha időben rákészülünk a feladatokra és egyszerűsítjük, amit lehet, akkor a decemberi időszak azzá válhat, amiről eredetileg is szól – a szeretetről, együttlétről, csodavárásról. Gondoljuk át a teendőket, rakjuk sorba őket, készítsünk listát, így megkönnyítjük a dolgunkat, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem felejtünk el valami fontosat…

Telefonáljunk

Akiket mindig nehéz megajándékozni: a gyerekkori barátnő, aki már Amerikában él, a kedvenc unokaöcsénk, aki külföldön tanul, a nagynéni, aki az ország másik felében, egy öregek otthonában lakik. Az ilyen távkapcsolatoknál a legnagyobb ajándék, ha egész évben ápoljuk a kapcsolatot. Ha ezen kívül is szeretnénk nekik valamit ajándékozni, most telefonáljunk, skype-oljunk velük gyakrabban. Így információt szerezhetünk arról, mi történt velük mostanában, mivel foglalkoznak éppen.Készülődjünk gondolatban előre

Ha már régen találkoztunk velük, kérjünk róluk egy friss fényképet. Jöhet digitális formában is. Aki a szemünk előtt van, annak könnyebb ajándékozni, akkor is, ha nem divatáruról van szó.

Tipp: A megajándékozandók fényképéből készítsünk egy háttérképet a számítógépünkre, így minden alkalommal, amikor bekapcsoljuk a gépet, szemünkbe ötlenek a fényképek.

Karácsonyi levél

Az örök népszerű: számítógépen megírt éves beszámoló, mely – személyre szabott, rövid, kézírásos kiegészítésekkel – minden rokonnak és barátnak elküldhető. Kezdjük el megírni már most. Amikor eszünkbe jut valami, írjuk bele az egyes élményekkel kapcsolatos címszavakat, mondatokat. December közepén aztán már csak formába kell rendezni.

Segítség lehet az is, ha áttekintjük az elmúlt évet egyszer hónapok, s egyszer a családtagokkal történtek szerint.

Magánlevelezésnél a legtöbb ember jobban örül egy jól elkapott fényképnek, mint egy drágán vásárolt karácsonyi lapnak. Ha nincs kéznél jól sikerült kép rólunk vagy a családunkról, most még időben vagyunk, hogy valakit megkérjünk, készítsen rólunk egyet. A kép helyszíne legalább annyit elárul rólunk, mint egy gondosan kiválasztott képeslap.

Adjunk ajándékot előre

Főleg a praktikus ajándékokra – például meleg ruhadarabok, vagy karácsonyi sütéshez használható konyhai kellékek – igaz, hogy gyakran nagyon jól jönnek már karácsony előtt. Ha most vásároljuk meg és ajándékozzuk oda, nem csak a karácsonyi vásárok tumultusától mentjük meg magunkat, valószínűleg az ajándékunk is emlékezetesebb lesz, mintha karácsonykor csak egy lenne a sok közül.

Ajándékozzunk a rokonoknak és barátoknak időt most. A karácsony körüli szokásos látogatásokat tegyük át novemberre. Hívjuk meg barátainkat étterembe vagy egy közös múzeumlátogatásra. Gyerekes anyukáknak ajánljunk fel traccspartival egybekötött közös nagytakarítást. A nagymamát, elhanyagolt nagynénit meghívhatjuk egy vasárnapra, amikor a sokáig elálló száraz süteményeket készítjük. A nap végén egy doboz süteménnyel mehet haza, s így nem csak egy jó beszélgetésben volt része, de a konyhai rumlit is megtakarítottuk neki.

Az ilyen alkalmaknál mondjuk ki egyértelműen, hogy előrehozott karácsonyi ajándékról van szó. („Most több időnk van, és nyugodtan élvezhetjük egymás társaságát.”) Így könnyebb elviselni karácsonykor azt a fura érzést, hogy üres kézzel állunk ott.Tervezzünk: kivel, mikor találkozunk

Vonjuk le a tanulságokat

Gondoljuk át, mi volt az, ami az előző karácsonyokat annyira stresszessé tette, s nézzük meg, hogyan változtathatnánk ezeken. Például határozzuk el, hogy csak a legszűkebb családi kört ajándékozzuk meg. Nem hívjuk meg 25-ére a teljes nagycsaládot, nem ragaszkodunk minden előkarácsonyi „kötelező rendezvényhez” (cég, sportkör, iskola, egyház stb.). Közöljük ezt már most az érdekeltekkel, hogy számíthassanak rá.

Sok mindennek megtalálhatjuk a könnyedebb változatát. Drága ajándékok helyett közös szórakozás, ünnepélyes családi vacsora helyett „batyubál”, vagy kiruccanás egy étterembe.

Dőzsölés lelkiismeret-furdalás nélkül

A karácsony sok ember számára az alakja elleni támadás. Ahhoz, hogy az ünnepek alatt nyugodt szívvel élvezhessük a finomságokat, kezdjünk bele most egy őszi diétába. Felejtsük el az alkoholt, a cukros italokat és édességeket. Fogyasszunk helyettük inkább sok egészséges ételt. Az ősz amúgy is széles választékban kínálja az ízletes és kalóriaszegény zöldségeket, gyümölcsöket. Ha ráadásul még sok vizet is iszunk, december végéig akár 2-3 kilót is leadhatunk.

Váltsunk szemléletet – adjuk azonnal tovább a jó híreket

Emlékezzünk a Bibliára: „Amikor a pásztorok meglátták a gyermeket, leborultak, és imádták Krisztust. Majd visszatértek a nyájukhoz, és mindenkinek elmondták, amit láttak.”

Amikor valami szépet vagy jót élünk meg, azonnal meséljük el valakinek. Soha nem leszünk erre jobban motiválva, mint most. Fordítsuk meg a rossz hírek terjesztésének általános trendjét, és akkor meséljünk magunkról, amikor jó híreink vannak – meséljünk a családunknak, a barátainknak, a munkahelyen a kollégáknak, akár a látásból ismert bolti eladónak is.

A jó hír terjesztése is szokássá válhat.

H. Orsi