Hogyan segíthetünk az izomlázon?

Bárki, aki fizikailag túl sokat vár el magától, vagy eltúlozza a sportot, ismeri az izomlázat: másnapra az izmok megduzzadnak, megkeményednek, nyomásra érzékenyek, és merevnek érezzük magunkat. Az izmok szokatlan, vagy erős igénybevétele izomlázat okoz, ami nem más, mint a túlterhelés jele. Segít a gyógynövényes fürdő, az úszás, de a masszázs ellenjavallt.

Korábban azt feltételezték, hogy az izmok túlzott savasodásáról van szó, ma azonban már tudják, hogy az izom mikrostruktúrájának sok apró sérüléséről van szó. Ezek a sérülések gyulladásokat és kis duzzanatokat okoznak, amelyek az ismerős fájdalmakhoz vezetnek. Normál esetben a mikrosérülések teljesen gyógyulnak, és az izomelváltozások visszafejlődnek.

Nem lesz rögtön ilyen!A savasodás tézise elavult 

Az energianyeréshez az izmoknak aerob (oxigénnel) és anaerob (oxigén nélkül) anyagcsere-útvonal áll rendelkezésre. Tüzelőanyagként a szénhidrátok és zsírok szolgálnak. Aerob úton e tüzelőanyagokból víz és szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami a tüdőn keresztül távozik.

Nagy terhelésnél a szervezet több energiát igényel, amelyet gyorsan rendelkezésére kell bocsátani. Az oxigéncsere-út túlterhelt, és csak az anaerob út jöhet szóba. A végtermék laktát (a tejsav sója). Minél intenzívebb az izommunka, annál több laktát képződik. A laktát lebontása vízre és a szén-dioxidra lassúbb, mint a laktátképződés az izomsejtekben. Az eredmény az izom savasodása.

A savasodás hipotézisét két fő ok miatt vetették el:

  • Izomláz csak késleltetve jelentkezik, ebben az időpontban a laktát már rég lebomlott.
  • Izomláz általában csak nem edzett szervezetben lép fel, a laktát azonban tapasztalt sportolóknál is képződik.

Mi segít izomláz ellen?

  • Vigyázni kell a túlzott önbizalommal. A nem edzett izmokat nem szabad azonnal túl erősen és túl hosszú ideig megerőltetni. Rendszeres állóképességi edzés segít megelőzni az izomlázat. Az is hasznos, ha a sportteljesítményt csak lassan és mérsékelten fokozzuk.
  • Sportolás előtt kenjük be az izmokat vérkeringést segítő olajjal vagy oldattal, ez is csökkenti az izomláz kockázatát. A rozmaring vagy árnika hatásosnak bizonyult.
  • A bemelegítés javítja az izmok működését és a koordinációt, felélénkíti a vérkeringést. Nyújtó gyakorlatokat is be kell építeni a 15 perces bemelegítésbe. Az utóbbi csökkenti a sérülés valószínűségét, és az edzés utáni izomlázat.
  • Edzés után nyújtással célszerű csökkenti az izomtónust.

Ha már izomlázunk van

  • A masszázs nem járul hozzá az izomláz gyógyulásához. Éppen ellenkezőleg, a túlzott masszázs járulékos mechanikus irritációt okoz a már sérült izmoknak, ezáltal késlelteti a gyógyulást.
  • Nyugtató relaxáció: az edzés végén egy pihentető szauna vagy forró fürdő árnikával, eukaliptusszal, fenyőlevéllel vagy rozmaringgal ajánlott. A gyógynövények és a hő serkenti a vérkeringést. Ha az izomlázhoz görcsök is társulnak, segít a magnézium.
  • Sportolás után az izmoknak szükségük van a pihenésre. Az úszás, séta vagy egy kis torna elősegíti a vérkeringést, és így támogatja a regenerációt.
  • Homeopátiás árnika alkalmazása (golyócskák, gél) segíthet.

(Németből fordított: Koncz László)