Csak vádligörcs, vagy valami komolyabb?

Az Achilles-ín és a vádlifájdalmak

Hirtelen nyilallás a vádli alsó részében, vagy az átmenetnél a sarok felé Achilles-ín szakadásra utal. Az Achilles-ín összekapcsolja a vádliizmokat a sarokcsonttal, és hirtelen, nagyon nagy terhelésnél elszakadhat.

A járás ezután nehéz, zúzódás és duzzanat képződik. Néha az Achilles-ínben lévő rés kívülről is tapintható. Az orvos klinikai vizsgálattal, ultrahanggal és néha MR-rel megállapíthatja a bajt.

A sérülés mértékétől és az életkortól függően a terápia gipszbe tételtől vagy merevítéstől egészen a műtétig terjed.

Mi fáj – a térdhajlat, vagy a vádli?

Egyes esetekben vádlifájdalom jelentkezik térdfájdalomnál is, mert néha a fájdalom a térdtől a vádliig terjed. A térdízület sérülései, különösen az ízület hajlítása vagy nyújtása fájdalmas, míg a vádli sérülései a láb emelésekor, vagy leengedésekor okoznak fájdalmat.

Különösen a térdízület hátsó részének fájdalma vándorolhat át a vádliba. Ha a térdízület duzzanata is tapintható, akkor ez lehet a térdkapszula aneurizmája (Baker-ciszta) is. A nyomásszerű fájdalom jelezhet trombózist is.

Vádlifájdalom trombózis esetén

A trombózis vénás vérrög, leggyakrabban a láb mélyvénáiban. A trombózis tipikus tünetei közé tartozik a fájdalom és nehézségérzet a vádliban, valamint az alsó láb duzzanata.

A trombózis veszélyes betegség, mivel a vérrög leválhat az érfalról, és bejuthat a véráramba, ahol elakadhat, és csökkentheti a tüdőbe jutó véráramlást (tüdőembólia). Ha trombózis gyanúja merül fel, elengedhetetlen az orvosi beavatkozás. Az orvos klinikai vizsgálattal, ultrahanggal és bizonyos laboratóriumi érték alapján felállíthatja a diagnózist. A trombózis kockázata bizonyos esetekben különösen magas:

  • műtét után
  • egyik láb hosszú pihentetése után
  • gipszkötés miatt
  • hosszú autóút után
  • hosszú repülőút után
  • rákbetegségeknél
  • terhes nőknél
  • fiatal dohányzó nőknél, akik egyidejűleg fogamzásgátló tablettát szednek

Ha az egyik kockázati tényező fennáll, a vádlifájdalmat nagyon komolyan kell venni.

Vádlifájdalom porckorongsérv esetében

Izolált fájdalom a vádliban nem tipikus jele a porckorongsérnek, de ha a fájdalom a comb hátsó része felől sugárzik a vádliba, akkor ez utalhat porckorongsérvre. A fájdalom néha hasonlít az izomlázhoz.

A porckorong nyomja azokat a gerincvelő-idegeket, amelyek biztosítják a láb izmainak érzékenységét. A betegek fájdalmat, zsibbadást, bizsergést éreznek, és legrosszabb esetben az egyik láb, vagy mindkettő is megbénulhat.

Ha porckorongsérv gyanúja áll fenn, haladéktalanul konzultáljon orvosával. Gyorsan kell cselekedni, ha bénulás, vagy vizelési probléma jelentkezik.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még a vádligörcsről olvasni, figyelmébe ajánljuk az alábbi cikket:

Mit tegyünk a fájdalmas vádligörcs ellen?