Szabad-e masszírozni trombózisveszélyben?

A rohanó mindennapokban a masszázs egy kicsit olyan, mint a nyugalom szigete. De igaz ez akkor is, ha visszerekkel küzdünk? Az emberek kezdenek rájönni, hogy a masszázs nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem hozzájárulhat ahhoz, hogy a testünk állapota ne romoljon olyan gyorsan, sőt, egyes esetekben még javíthat is azon. Van azonban olyan eset, amikor nem.

Dr. Sepa György érsebésztől megtudhatjuk, nem mindegy, hogy mikor és hogyan is alkalmazzuk a masszázst, hiszen ha nem a megfelelő kezelést kapjuk, annak drasztikus következményei lehetnek.Trombózisban veszélyes

Tévedés lenne azt hinni, hogy akinek visszeres a lába, az már le is mondhat a masszázsról. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy ha egy visszeres lábat masszíroznak, annak végzetes következményei is lehetnek. Bár ez látszólag ellentmondás, mégis könnyedén megérhető, ha azt is tudjuk, hogy a visszeresség, kiterjedését és mélységét tekintve, több stádiumra bontható.

Mikor jó?

Ha a beteg állapota nem súlyos, a visszeresség még kezdeti stádiumban van, akkor a masszázs nem csak kellemes, hanem sokat segíthet abban is, hogy az erek visszanyerjék rugalmasságukat és a probléma eltűnjön, tehát tulajdonképpen ajánlott is.

„A masszázs, kiváltképp a professzionális, kifejezetten ajánlott akkor, amikor az erek állapota romlásnak indul. Ilyenkor sem lehet nagyon mélyen és hosszan kezelni a területet, de maga a masszázs mindenképpen jót tesz. Ekkor simító, csak nagyon enyhe nyomást használó mozdulatokkal dolgozik a szakember, és a kezelés sem tart tovább, mint 5-7 perc. Ezt célszerű reggelente végeztetni, és utána felpolcolni a lábat. Persze otthon is elvégezhető a masszázs, de hangsúlyozottan figyelni kell arra, hogy a nyomás enyhe legyen, inkább csak simítsunk, és hogy időben ne essünk túlzásokba” – mondja a szakorvos.

Van, amikor a masszázs tilos!

A masszázs jótékony hatása azonban nem minden esetben tesz jót a betegeknek, sőt! Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor annak nagyon komoly következményei is lehetnek. Az olyan esetekben, amikor a visszerek állapota már trombózissal is fenyeget, akkor a masszázs egyáltalán nem ajánlott, sőt, tilos. Ilyenkor ugyanis a mechanikai behatás elősegítheti a vérrögök leszakadását, illetve ronthat az erek állapotán. Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen állapotban vannak a visszerek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki elmondhatja, hogy hol és hogy meddig javasol – ha egyáltalán javasol – masszázst.