Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hogyan kerüljük el az utazási betegségeket? (1.)

A nyaralásnak az év legszebb időszakának kellene lennie, de ha nem vigyázunk, gyorsan megbetegedhetünk, és elillan a kellemes élmény. Sőt, egy idegenben beszerzett hólyaggyulladás, hasmenés vagy leégés pokollá teheti az utazást. Nézzünk néhány tipikus utazási betegséget és panaszt és tippeket arra, hogy üdülés alatt is fittek és egészségesek maradjunk.

Utazási rosszullét

Az üdülés még el se kezdődött igazán, már felléphetnek az első panaszok: mindegy, hogy autóval, busszal, hajón vagy repülőn utazunk, az utazási betegség bármelyiknél felléphet. Ez szédülésben, süllyedő érzésben a gyomorban, nyálfolyásban és izzadásban nyilvánulhat meg. Így segíthet magán:

Fixáljon egy pontotAutó és busz: iktasson be szünetet, és mozogjon kissé a friss levegőn. Lélegezzen lehetőleg mélyen, nyugodtan és egyenletesen. Koncentráljon az útra, és hagyja abba a melléktevékenységeket, pl. az olvasást. Nézzen menetirányba, és kerülje az oldalra nézést a kocsiból.

Hajó: menj ki a fedélzetre, és ne maradjon a hajó belsejében. Ne nézze a vizet, hanem fixáljon egy pontot a horizonton. Hagyja, hogy a hajó mozgassa, és ne feszítsen ellene.

Repülőgép: foglaljon helyet a szárnyak magasságában. Ne nézzen ki az ablakon, inkább csukja be a szemét.

Az utazás megkezdése előtti könnyű étellel megelőzheti az utazási betegséget. A koffeinről és a nikotin mondjon le. Az út során hasznos lehet rágógumit rágni vagy cukorkát szopogatni.

Trombózisveszély

A hosszú repülőutakon, valamint autóval, vagy vonattal történő hosszú utazásoknál fokozott a trombózisveszély. A hosszú ülés lassítja a vér áramlását, a rendszerint alacsony folyadékbevitel miatt a vér besűrűsödik és felgyülemlik a lábakban. Kis vérrögök, trombusok keletkezhetnek, ezek életveszélyeseké válhatnak, ha eltömítik a fontos ereket, a szívet vagy a tüdőt.

A trombózis megelőzésére ügyeljen az elegendő mozgásra utazás közben. Lépkedjen a friss levegőn, vagy repülőgépen menjen gyakran fel és le a folyosón. Ülés közben is csökkentheti a trombózis kockázatát azáltal, hogy néhány lábgyakorlattal ösztönzi a vérkeringést. Kerülje a lábak egymásra tevését. Ügyeljen az elegendő folyadékivásra, de koffeintartalmú italokat és alkoholt ne fogyasszon. Ha problémái vannak a vénákkal, viseljen kompressziós harisnyát az utazás során.

Hólyaggyulladás

Meleg időben nemcsak a napon pihenés, hanem a medencében vagy a tengerben fürdés is kedvelt időtöltés. De legyen óvatos, mert aki nem cseréli le a nedves ruhát fürdés után, kockáztatja a húgyhólyag-fertőzést. A baktériumok különösen a nedves meleg klímán érzik jól magukat. A nedves fürdőruha így ideális élőhelyet kínál számukra.

Folytatás itt.

(Németből fordította: Koncz László)