Ismerjük fel, előzzük meg a trombózist!

Trombóziskor vérrög alakul ki a vénában, és akadályozza a vér visszaáramlását a szív felé. Ez többnyire fájdalommal jár, és az érintett terület megduzzad. Fontos, hogy különbséget tegyünk a különböző típusú trombózisok között, mert vérrög előfordulhat a test bármely erében, még a szívben is – eltérő következményekkel. A mozgás az, ami segíthet megelőzni!

Ha egy artériában képződik vérrög, akkor artériás trombózisról beszélünk, ami gyakori oka a szívrohamnak vagy a sztróknak. A vénás trombózisnál különbséget teszünk a felületi és mélyvénás trombózis között. A felületi trombózist visszérgyulladásnak is nevezik, és gyakran keletkezik a visszérben, vagy katéteres vizsgálat következtében. A keringéssel a vérrög a mélyvénákba is kerülhet – a továbbiakban a mélyvénás trombózisról szólunk.

A körömvirág erre is jóLeggyakoribb a lábakban

Különösen gyakori trombózis a láb vénáiban, ritkább a karban vagy a medencében. A tünetek függetlenek az érintett területtől, és elvileg hasonlók. Ha leválik a vérrög az érfalról, ez veszélyes tüdőembóliát okozhat. Ezért fontos, hogy helyesen értelmezzük vénás trombózis jeleit.

Trombózisnál a véna részlegesen vagy teljesen elzáródhat a vérrög miatt, ez akadályozza a véráramlást, ami húzó fájdalomban, duzzanatban és a terület „túlmelegedésében” nyilvánul meg. Olykor azonban hiányoznak a tipikus jelek: némely beteg csak enyhe nyomásérzékenységet érez vagy olyan panaszai vannak, melyek az izomlázra hasonlítanak. A klasszikus trombózisos jelek is, mint a vádlifájdalom, vagy a talp megnyomásakor érzett fájdalom csak az esetek egy részénél figyelhető meg.

Az alábbi tünetek utalhatnak trombózisra:

  • a bőr lilás elszíneződése
  • látható, előtűnő vénák a bőr alatt
  • feszes, fényes bőr feszültségérzettel
  • fájdalom, ha megnyomjuk a vádlit
  • láz
  • a szívritmus gyorsulása

Előzzük meg!

Különösen autóval, busszal, vonattal vagy repülővel való utazáskor fontos figyelni a trombózis jeleire, ugyanis a hosszú ideig tartó ülés – mozgásszünetek nélkül – növeli a trombózis keletkezésének veszélyét.

Megelőzésként ajánlott a rendszeres mozgás, de bevethetünk természetes módszereket, pl. a homeopátiát. A Lachesis mutust leginkább alkati, és nem tüneti szerként alkalmazzák, de akut vénagyulladás, vagy a szív és a keringési rendszer megbetegedései esetén sikeresen alkalmazható.

Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy éppen vérhígítók, azaz csökkentik a vér alvadékonyságát, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását. A vadgesztenye fokozza az érfalak rugalmasságát, gátolja a vérrögök képződését és gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. A körömvirág jótékonyan hat a gyulladt, felületi visszerekre.

További segítséget kaphat Homeopátiás szerkeresőnkben vagy Gyógynövénykeresőnkben.

(Németből fordította: Koncz László)