Szívügyünk, a pericarditis

A szívburok gyulladásának számos oka lehet. A fájdalom általában a szegycsont mögött jelentkezik, és súlyosan érintheti a szív és a keringés funkcióit. A perikardium védőköpenyként veszi körül a szívizmokat, két lemeze egymással egy résen keresztül érintkezik, ezek felszínét sima hámréteg fedi, így a szív súrlódásmentesen végezheti ritmikus összehúzódásait.

Magnézium: a szív, izmok, csontok védője

A magnézium jótékony hatásáról szóló hirdetéssel naponta találkozunk. Ennek az ásványi anyagnak számos funkciója van a szervezetben, befolyásolja az idegtől az izomig terjedő ingereket, az adrenalin felszabadulását, a csontok mineralizációját, és felelős több mint 300 enzim aktiválásáért az anyagcserében. Véralvadásgátlóként megakadályozhatja a trombózist.

A grépfrútlétől rugalmasabb az érfal

Minél rugalmasabb az erek fala, annál hatékonyabb a vérkeringés, annál jobb a szív vérellátottsága. A grépfrút tele van egészséges flavonoidokkal, napi 3-4 dl már mérhetően egészségesebbé tesz. A flavonoidok hozzájárulnak az érfal rugalmasságának megőrzéséhez. Óvatosan kell azonban bánni az itallal, mert kölcsönhatásba léphet a gyógyszerek hatóanyagaival.