A grépfrútlétől rugalmasabb az érfal

Minél rugalmasabb az erek fala, annál hatékonyabb a vérkeringés, annál jobb a szív vérellátottsága. A grépfrút tele van egészséges flavonoidokkal, napi 3-4 dl már mérhetően egészségesebbé tesz. A flavonoidok hozzájárulnak az érfal rugalmasságának megőrzéséhez. Óvatosan kell azonban bánni az itallal, mert kölcsönhatásba léphet a gyógyszerek hatóanyagaival.

A grépfrútlétől rugalmasabb az érfalA gyümölcsökben gazdag étrendről régóta köztudott, hogy hozzájárul az egészségi állapot javításához. Arról azonban kevés szó esett eddig a tudományos berkekben, hogy a citrusfélék – köztük például a grépfrút – mennyire hatékonyak.

A francia Mezőgazdasági Kutatóintézet clermont-ferrandi központjában 48 egészséges nőt vettek górcső alá, akik 50-65 éves koruk miatt a veszélyeztetettek csoportjába tartoztak.

Egyik felüknek naponta 3,4 deciliter flavonoidokkal teli grépfrútlevet adtak, a többieknek pedig hasonlóan kinéző, ám flavonoidoktól mentes italt. Néhány hónap múlva felcserélték a csoportokat.

A féléves megfigyelési időszakban bebizonyosodott, hogy a flavonoidok rendszeres fogyasztása jelentősen javítja a résztvevők érrendszerének állapotát, ami a kontrollcsoportnál nem volt megfigyelhető.

Minél rugalmasabb az erek fala, annál hatékonyabb a vérkeringés és annál jobb a szív vérellátottsága.

„A rendszeres grépfrútléfogyasztás hasznos a középkorú, egészséges, menopauzán átesett nők érrendszerének” – vonták le a következtetést a szakemberek, akik egyúttal figyelmeztették az olvasókat, hogy a diagnosztizált szívbetegeknek óvatosan kell bánniuk az itallal, mert kölcsönhatásba léphet a gyógyszerek hatóanyagaival.