Autóvezetés idős korban

Sok idős ember számára az autóvezetés szükséglet, a mindennapi élete, az önkontrollja, személyes szabadsága és függetlensége múlik rajta. Sajnálatos, hogy valamikor elkerülhetetlen lesz szembesülni a vezetés abbahagyásával, hiszen a kognitív és a fizikai funkciók az életkor előrehaladásával hanyatlanak – mondja Guohua Li, a Columbia Egyetem epidemiológusa.

Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóiratában megjelent írásban az egyetem kutatói megvizsgálták azoknak az idősebb gépkocsivezetőknek az egészségét és közérzetét, akik abbahagyták a vezetést: több szempontból is rosszabbodott az állapotuk. Duplájára nőtt a depresszióra való kockázatuk, csökkent a tanulási-emlékezési képességük, és fizikailag is romlott az egészségük.

Jót tesz az idős vezetőnekLi professzor és munkatársai 16 kutatásból nyert adatokat elemeztek az 55 év fölötti gépjárművezetőkről, és összehasonlították azokat a minőségi kritériumokkal, valamint a gyakorló gépjárművezetőktől nyert adatokkal.

A vezetés abbahagyása nemcsak a kognitív funkciókra és a fizikai egészségre hatott negatívan, de az idős embereknek az autó hiányában a szociális kapcsolatai, a barátokkal, rokonokkal fenntartott kapcsolatok is vészesen megfogyatkoztak. Az idősebb nőknél ez a jelenség még kifejezettebb volt, mint a férfiaknál.

Akik korábban autót vezettek, és most autó nélkül maradtak, ötszörte valószínűbben kerültek idősek ápolási otthonába vagy nyugdíjasotthonba, mint azok, akik ma is vezetnek.

Az idős ex-autóvezetők a szabadtéri aktivitásokat beltérire cserélik, és ez nem tesz jót a fizikai működésüknek – magyarázza Thelma Mielenz kutató.

Amikor eljön a kocsi leállításának az ideje, fontos, hogy legyenek személyes terveink arra, hogyan tartjuk fenn a mobilitásunkat, és hogyan találkozzunk a barátokkal, rokonokkal. A kutatók megjegyzik, hogy még ha felkínálnak is szállítási lehetőséget az idős embereknek, nem igazán sikerül kivédeni a vezetés abbahagyásának negatív következményeit.

Az USA-ban 29,5 millió 65 év feletti felnőtt van, 81 százalékuk továbbra is kocsit vezet, noha a vezetés egyre nehezebb a számukra, ahogy a kognitív és fizikai funkcióik hanyatlanak.