Segíthet megelőzni az időskori agyzsugorodást a rendszeres testmozgás

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb módja az időskori agyzsugorodás megelőzésének, mint a különböző szociális tevékenységek és agyműködést serkentő feladatok. Korábbi kutatások során a tudósok közvetlen kapcsolatot találtak az időskori agyzsugorodás, valamint a memória és az agy egyéb működési zavarai között.

Segíthet megelőzni az időskori agyzsugorodást a rendszeres testmozgásA mostani kutatás során skót tudósok 638, 1936-ban született férfi és nő kórtörténetét vizsgálták át. A résztvevők 73 éves korukban mind átestek egy mágneses rezonancia vizsgálaton, valamint rendszeresen beszámoltak fizikai aktivitásukról és más életmódbeli szokásaikról.

A kutatás három éve alatt a legtöbbet mozgó résztvevőknél sokkal kevésbé jelentkeztek az időskori agyzsugorodás tünetei azokhoz képest, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem mozogtak.

„A 70-es éveikben járó, fizikailag aktív résztvevők, akik hetente többször végeztek könnyebb testmozgást (például séta vagy kocogás), sokkal kevésbé voltak hajlamosak az agyzsugorodásra és más időskori agyi elváltozásokra, mint azok, akik kevesebbet mozogtak” – nyilatkozta Alan Gow, az Edinburgh Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. „Az MRI vizsgálatok alapján a hároméves vizsgálatsorozat alatt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a szociális és mentális aktivitás jótékony hatással lenne az agyzsugorodás mértékére.”

Bár a vizsgálatok során a tudósok egyértelmű kapcsolatot találtak az agyzsugorodás mértéke és a fizikai aktivitás között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

A kutatás részletes leírása a Neurology című tudományos szaklap legfrissebb számában olvasható.