Túl gyorsan váltanak a lámpák a gyalogátkelőhelyeken

Egy brit felmérés szerint a legtöbb idős ember nem tud elég gyorsan átkelni az automatizált időzített gyalogátkelőhelyeken. A felmérést végző szakértők a Health Survey for England adatait felhasználva a 65 év felettiek gyaloglási sebességét hasonlították össze az időzített átkelőhelyeken való átkeléshez szükséges sebességgel, ami az Egyesült Királyságban és a világ sok részén is közel 1,2 méter/másodperc.

Túl gyorsan váltanak a lámpák a gyalogátkelőhelyekenAz adatok szerint az idősebb férfiak átlagos gyaloglási sebessége 0,9 méter/másodperc, a nőké pedig mindössze 0,7 méter/másodperc. „Ahogy múlnak az évek, úgy lassul a gyaloglási sebesség is” – nyilatkozta Dr. Laura Asher, a London Egyetem munkatársa.

A biztonságos átkelés rendkívül fontos az idősebbek számára. „Ez komolyan befolyásolhatja egészségügyi állapotukat, hiszen ha nem tudnak átkelni a forgalmasabb útkereszteződésekben, akkor kisebb az esélye a szociális interakciónak is” – magyarázta Dr. Asher. „A séta nagyon fontos, hiszen sok nyugdíjasnak ez jelenti az egyetlen testmozgást. Ezen kívül az idősek gyalog járnak az orvoshoz, barátaikhoz és bevásárolni is, így komolyan korlátozhatja őket, ha nem tudnak megfelelően közlekedni az időzített átkelőhelyek miatt.”

A kutatásban részt vett férfiak 76, míg a nők 85 százaléka nem volt elég gyors ahhoz, hogy biztonságban át tudjon kelni az időzített gyalogátkelőhelyeken. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a férfiak 84 és a nők 93 százalékának volt valamilyen mozgásszervi megbetegedése.

„Az idősebb gyalogosok sokkal nagyobb eséllyel lesznek közlekedési baleset áldozatai, hiszen lassabbak és a reakcióidejük is rosszabb, mint a fiataloké” – mondta Dr. Asher. „Sőt, az idősebbek esetében a balesetek során szerzett sérülések is nagyobb eséllyel lesznek végzetesek.”

A szakértők szerint a közlekedési hatóságoknak mindenképp el kellene gondolkodniuk az automatizált gyalogátkelők időkorlátainak bővítésén. A kutatás részletes leírása az Age and Ageing című szaklap júniusi számában olvasható.