Agytorna helyett valódi tornával a demencia ellen

Ha szeretné megelőzni az időskori demenciát, jobb, ha keresztrejtvény-fejtés helyett inkább elmegy futni egyet – állítják britt szakértők. Szerintük több bizonyíték mutat arra, hogy a kardio mozgásformák segíthetnek csökkenteni a demencia kialakulási esélyeit, ugyanakkor szinte semmi nem bizonyítja, hogy az agytornával megelőzhető lenne az elbutulás.

Agytorna helyett valódi tornával a demencia ellenClive Ballard, a King’s College London időskori megbetegedésekkel foglalkozó professzora szerint sokan vannak, akik ösztönösen úgy gondolják, hogy a keresztrejtvények és más fejtörők (például a Sudoku) segítségével megóvhatják agyuk egészségét.

„Egyre nyilvánvalóbban látszik azonban, hogy azok, akik szeretnék megelőzni a időskori elbutulást, jobban teszik, ha inkább kimennek a szabad levegőre, és kocognak vagy sétálnak egyet” – nyilatkozta Ballard professzor.

Az Alzheimer Társaság volt igazgatója jelenleg egy olyan kutatásban vesz részt, ami a testmozgás agyműködésre gyakorolt hatásait vizsgálja idősek esetében. A vizsgálatokból az már biztosan kiderült, hogy a fejtörők rövid távon nem különösebben hatnak az agyműködésre.

A kutatásban több mint 11 000 önkéntes vett részt, akik hat héten keresztül minden nap valamilyen logikai játékot játszottak a Nintendo DS konzoljukon.

Ők azonban semmivel nem teljesítettek jobban a későbbi teszteken, mint a kontroll csoport tagjai, akik ugyanennyi időt töltöttek internetezéssel. Ballard professzor és kollegái most azt szeretnék megtudni, hogy hosszabb távon vajon segíthetnek-e a játékok a demencia megelőzésében.

„Ameddig nincs a birtokunkban a szükséges bizonyíték, addig csak azt tudom ajánlani az embereknek, hogy az agytorna helyett inkább mozogjanak, mert az bizonyítottan csökkenti a demencia kialakulási esélyeit” – nyilatkozta Ballard.

Az emberi agy az idő előrehaladtával zsugorodik, átlagosan évente 1 százalékkal. A Pittsburgh Egyetem tudósainak felmérései szerint azonban azoknak az 55 és 80 közötti férfiaknak és nőknek, akik hetente háromszor 40 percet sétáltak, nem hogy csökkent, de nőtt is az agytérfogatuk, méghozzá 2 százalékkal.

„Korábban kiderült ugyan, hogy a logikai feladványok némileg segíthetnek lelassítani a kognitív zavarok kialakulását, mindez semmi a rendszeres testmozgás jótékony hatásaihoz képest.”