Böngésző bácsik, netező nénik

A közösségi portálok használata kiemelkedően jó hatással volt magányos idős emberekre, mind a kognitív képességükre, mind a fizikai állapotukra. Az elszigeteltségben élő idősek nagyobb valószínűséggel szenvednek különféle mentális és fizikai betegségekben, az internet segítségével azonban sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek maradhatnak.

A felmérésben résztvevő 60 és 95 évesek, akik interneteznek, magabiztosabbnak, erősebbnek érezték magukat, mint online időtöltés nélkül élő társaik. Az önkéntesek két éven keresztül sajátították el a számítógép- és internethasználat csínyját-bínyját, és hamar kiderült, hogy a szellemi épségükre is remek hatással volt az új képesség használata. A 76 idős ember, aki a képzésben részt vett, mind idősek otthonában élt, és a közösségi portálok működése mellett az email és a Skype használatát is elsajátították, míg a kontrollcsoport semmilyen képzésben nem részesült.

„Az emberek társasági lények, így nem túl meglepő, hogy magabiztosabbak és optimistábbak azok, akik képesek kapcsolatba lépni a messze élőkkel is. Ami azonban minket is meglepett, az az, hogy a közösségi portálok használata a kognitív és fizikai egészségre is elképesztően jó hatással volt. Úgy tűnik, hogy az elszigeteltségben élő, magányos emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek különféle mentális és fizikai betegségekben” – mondja Dr. Thomas Morton, a kutatás egyik vezetője.

A szakember szerint fontos, hogy az idősek otthonában élőknek lehetőségük legyen elsajátítani a számítógép- és internethasználatot, hiszen így sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek maradhatnak.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Végre otthon?