Végre otthon?

A szíve mélyén szinte biztosan mindenki áhítozott már arra, hogy munkába járás helyett egyszerűen csak otthon lehessen, azt tegye, amihez kedve van, és sok időt tölthessen együtt a szeretteivel. Most ez sajnos valósággá vált, de valahogy nem tudunk neki igazán örülni. Erre mondják, hogy „Vigyázz, nehogy az ördög teljesítse a kívánságodat!”

Otthon vagyunk, nem mozdulhatunk ki, ráadásul az otthonról végzendő munka mellett ott vannak a gyerekek, akik hamar unatkozni kezdenek, és a tanulásban is sokkal több segítségre szorulnak. Hogyan tudjuk a legjobbat kihozni ebből a kényszerű, bezárt helyzetből? Íme, néhány ötlet, amely nagyobb összhangot, több megértést és nyugalmat szerezhet.

Morcos reggeli hangulat esetén…

… fontos lenne, hogy ne másokra árasszuk a rossz kedvünket, hanem próbáljuk felvidítani magunkat. Függetlenül attól, hogy ez jó-e vagy rossz, tény, hogy általában a mobilunkért nyúlunk elsőként. Állítsunk be olyan kezdő- és háttérképet, amely örömet szerez, mosolyra késztet bennünket. Cserélgessük sűrűn ezeket a képeket, hogy mindig új impulzusként érjenek bennünket.

Készítsünk egy öröm mappát, amibe olyan fotók kerülnek, amelyek különösen jó érzést keltenek bennünk. Ezt bármikor elővehetjük, hogy átnézzük a képeket.

Legyen egy mappánk a kedvenc zenéinkkel, amelyek így egy kattintással már hallgathatók is.

Olvassunk vicceket az interneten. Talán furcsán hangzik, de az igazán buta vicceknek van a legjobb hatásuk ránk. És ne csak olvassuk, meséljük is el a környezetünknek! Egy jó vicc megkönnyíti a nap indítását.

Feszült helyzetben vagyunk

Az egész család, egész nap, egész héten együtt, otthon van. Ez olyan helyzet, amihez senki sincs hozzászokva, így új rituálékra, új módszerekre, újfajta odafigyelésre van szükség. Egy egyszerű, de nem csak koronavírus idején hatásos kérdés, amit akár naponta többször is feltehetünk a párunknak, vagy más hozzátartozónknak: Mit tehetek ma azért, hogy szebb legyen a napod? A válasz általában olyan egyszerű, mint hogy „Vidd ki a szemetet”, vagy lelki jellegű, pl. „Hallgasd végig, hogy mi bánt”. Bármi legyen is, meg kell tenni. A játékszabály ilyen egyszerű. És ha jó szívvel teljesítjük a társunk kívánságát, az legtöbbször a mi hangulatunkra is jó hatással lesz.

Valami, ami megnyugtat…

…. a rendteremtés. Nem a szokásos takarítás, vagy dolgok gyors helyrerakása, hanem a tudatos átrendezés, rendszerezés és selejtezés. Ez a fajta rendteremtés a kontroll érzését nyújtja számunkra, amire a jelen helyzetben, amikor a dolgokra szinte semmi ráhatásunk nem lehet, igen csak szükségünk van.

A humor segít

A helyzet nem lesz jobb attól, hogy aggódunk, kételkedünk, félünk, feketére festjük a világot. Mindez természetesen bennünk van, de fontos, hogy tudatosan próbáljunk nem elmerülni benne. Ebben segít a humor. Bármi jó lehet, ami felderít, viccek, videók, filmek, kabaréjelenetek, nevetést teremtő játékok. Ne feledjük, a humort nem lehet túladagolni (feltéve, hogy nem valakinek a rovására nevetünk). A mosoly vagy nevetés célja nem az, hogy megoldja a helyzetet, hanem az, hogy kicsit könnyebbé tegye. És ez a dolog lényege.

A szavak ereje

Figyeljünk oda, milyen szavakat használunk a jelenlegi helyzetünkkel kapcsolatosan, és igyekezzünk tudatosan átfordítani a dolgokat. Nézhetünk az elkövetkező hetekre, mint nem várt gondokra, de mondhatjuk azt is, hogy nem várt családi időt nyertünk a polcon porosodó társasjátékok kipróbálására. Katasztrófa helyett tekinthetjük a helyzetet új lehetőségnek is. Szükségmegoldások helyett keressünk egyszerűen csak jó megoldásokat. Már olvasás közben is érezzük, hogy mennyire más hatása van a két szónak.

Ne feledkezzünk meg egy igen fontos szóról, ami sokat segíthet a jelen helyzetben. Ez a szó a „virtuális”. Virtuális kapcsolat, virtuális összejövetelek – nem kell lemondanunk a szeretteink vagy a barátaink társaságáról, csak egy kicsit másképp, videókonferencia keretében zajlik a parti. De koccintani egy ünnepelt egészségére azért úgy is lehet!

Végül a négy varázsszó, ami pozitív és negatív helyzetekre is igaz, és amit érdemes mindig szem előtt tartani: Ez is elmúlik egyszer!

(A cikk Thomas Brezina: Auch das geht vorbei című könyve alapján készült. A teljes könyv ingyen letölthető a fenti linkre kattintva.)

Harrach Orsolya

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Böngésző bácsik, netező nénik