Az idős korban kezdőknek is jót tesz a mozgás

Még akkor is segít távol tartani a súlyos betegségeket és a demenciát a testmozgás, ha csak idős korban kezdjük el. Egy most közzétett kutatás 3 500 egészséges embert vizsgált nyugdíjas koruk környékén: akik elkezdtek mozogni, háromszor nagyobb valószínűséggel maradtak egészségesek a következő nyolc évben, mint az ülő életmódot folytató kortársaik.

Az idős korban kezdőknek is jót tesz a mozgásA testmozgás a szívbetegség, az agyérgörcs, a diabétesz, az Alzheimer-kór és a depresszió kockázatát is csökkentette. A hatvanas éveikben aktív életmódot kezdő személyek kisebb valószínűséggel tapasztaltak nehézségeket mindennapi tevékenységeikben is, például a mosakodásban vagy az öltözködésben.

A nyolcéves utánkövetés után a résztvevők egyötöde számított egészségesnek, ami a definíció szerint azt jelentette, hogy nem szenvedtek semmilyen súlyos krónikus mentális vagy fizikai betegségben. Ez a csoport főként azokból állt, akik egész életükben mozogtak, és akik viszonylag újoncnak számítottak az aktív életmódot illetően. Kevés olyan ember tartozott ebbe a csoportba, aki egyáltalán nem mozgott.

A szakértők szerint az az ideális, ha egész életünkben rendszeresen mozgunk, de a későn kezdők is megtapasztalhatják a mozgás egészségügyi előnyeit. A kutatást vezető Dr. Mark Hamer, a University College London munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: „A lényeg az, hogy idősebb korban is folytassuk a mozgást. Talán klisének hangzik, de arról van szó, hogy használjuk, vagy elveszítjük. Valóban elveszítjük az előnyöket, ha nem végzünk testmozgást.”

Dr. Hamer azt is hozzátette, hogy a testmozgás nem feltétlenül jelenti az edzőtermet vagy a kocogást; a kertészkedés és a gyaloglás a boltba szintén számít.

A brit Egészségügyi Minisztérium ajánlásai szerint minden felnőttnek, beleértve a 65 éven felülieket is, hetente legalább 150 percnyi testmozgást kellene végeznie.