Idősebben az élet napos oldalán

Az emberek idősödve egyre jobban megbíznak az emberekben, és egyre boldogabbak. Ahogyan idősödünk, nagyobb eséllyel látjuk meg másokban a jót, és elfelejtjük a kisebb csalódásokat, amelyek fiatalabb korban olyan óvatossá tesznek bennünket. A bizalom növekedésének természetesen árnyoldalai is vannak, mivel ez néha a csalók prédáivá teheti az időseket.

Idősebben az élet napos oldalán„Amikor az öregségre gondolunk, gyakran a hanyatlás és a veszteségek jutnak az eszünkbe” – mondta a Science szakfolyóirat e havi számában megjelent tanulmány társszerzője, Claudia Haase, a Northwestern Egyetem munkatársa. „Pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy bizonyos dolgok valójában javulnak, ahogyan öregszünk. Kutatásunkból az derült ki, hogy az öregedéssel egyre jobban bízunk a többi emberben, sőt azok az emberek, akik jobban bíznak másokban, idővel boldogabbá is válnak.”

Kutatásukban Haase és munkatársai közel 200 ezer embert vizsgált összesen 83 országban, és kimutatták, hogy összefüggés áll fenn az öregedés és a bizalom magasabb szintje között. Az eredmény 30 év távlatában igaznak bizonyult, ami arra utal, hogy az összefüggés nem korlátozódik csak egy bizonyos generációra.

És vajon miért bízunk meg egyre jobban az emberekben, ahogyan öregszünk?

„Tudjuk, hogy az idősek nagyobb valószínűséggel nézik az élet napos oldalát” – magyarázta Haase. „Ahogyan idősödünk, nagyobb eséllyel látjuk meg másokban a jót, és elfelejtjük a kisebb csalódásokat, amelyek fiatalabb korban olyan óvatossá tesznek bennünket.”

A bizalom növekedésének természetesen árnyoldalai is vannak, mivel ez néha a csalók prédáivá teheti az időseket. A kutatók ennek ellenére nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek a negatívumok levonnának a magasabb bizalmi szint előnyeiből.