Kiben bízunk meg?

Kit találunk megbízhatónak, kinek szavazunk bizalmat? Nem az arckifejezés, hanem inkább bizonyos arcvonások azok, amelyek segítenek eldönteni, hogy a másik embert megbízhatónak ítéljük-e. Két tanulmány is megállapította, hogy általában csupán az arcvonások alapján mérlegelünk, amikor pedig azt hisszük, hogy emberismeretünkre hagyatkoztunk.

A nők jobban bíznak a meleg férfiakban

A nők kevésbé bíznak a heteroszexuális férfiakban, mint a melegekben, mert attól tartanak, hogy a heterók érdekből – szexuális ellenszolgáltatás reményében – kedvesek velük. Ha egy heteroszexuális nőnek tanácsra van szüksége a párkapcsolatával kapcsolatban, a legszívesebben egy meleg férfihez fordul inkább, mint egy barátnőhöz vagy hetero ismerőshöz.

Idősebben az élet napos oldalán

Az emberek idősödve egyre jobban megbíznak az emberekben, és egyre boldogabbak. Ahogyan idősödünk, nagyobb eséllyel látjuk meg másokban a jót, és elfelejtjük a kisebb csalódásokat, amelyek fiatalabb korban olyan óvatossá tesznek bennünket. A bizalom növekedésének természetesen árnyoldalai is vannak, mivel ez néha a csalók prédáivá teheti az időseket.

Omlettet kell készíteni a partnerünknek, hogy jobban bízzon bennünk

A tojásban lévő triptofán nevű vegyület bizalomnövelő hatású, s a csokoládéban, a vörös húsban, a spenótban, a banánban, a tonhalban és a pulykahúsban is megtalálható – derül ki egy friss kutatásból. A következtetést holland szakértők vonták le, miután önként jelentkezőket kértek meg, hogy alkossanak párokat és így vegyenek részt egy bizalmat tesztelő játékban.

Tartós kapcsolatban bizalmat szavaz az agy

Csalódás után megmaradhat a bizalom? A válasz a kapcsolat hosszában rejlik a Stanford Egyetem kutatói szerint. Eredményeik alapján ugyanis a kapcsolat korai fázisában becsapott emberek döntéshozatali mechanizmusa sokkal óvatosabb, míg a későbbi szakaszban becsapottak agya hajlamos automatikusan, szokásból bizalmat szavazni.