Kiben bízunk meg?

Kit találunk megbízhatónak, kinek szavazunk bizalmat? Nem az arckifejezés, hanem inkább bizonyos arcvonások azok, amelyek segítenek eldönteni, hogy a másik embert megbízhatónak ítéljük-e. Két tanulmány is megállapította, hogy általában csupán az arcvonások alapján mérlegelünk, amikor pedig azt hisszük, hogy emberismeretünkre hagyatkoztunk.

A University of British Columbia pszichológus professzora, Stephen Porter és Alysha Baker PhD-hallgató végzett kutatásokat, amelyek azt vizsgálják, hogyan döntjük el, milyennek ítélünk valakit.

Vajon őszinte?Friss kutatásunk és persze a korábbi tanulmányok is egyértelműen azt mutatják, hogy jelentős részben a külső adottságainkon múlik, hogy mennyire számítunk hiteles embereknek. Úgy látszik, hogy az arcvonások még a viselkedésnél is fontosabbak, nem is beszélve arról, hogy mit mondunk. Elképesztő, milyen szintű szociális, munkahelyi, üzleti és igazságügyi vonatkozásai vannak ennek a ténynek – mondja Porter.

A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy nézzenek meg néhány videót, illetve hallgassanak meg néhány hangfelvételt, amelyekben emberek eltűnt rokonaikat keresik. Ezután azt a feladatot kapták, hogy jegyezzék fel, mennyire tartják őszintének és megbízhatónak azt, aki megszólalt.

Kiderült, hogy van egy sor jellegzetes arcvonás, amelynek alapján a másik embernek bizalmat szavazunk. Ilyen például a magasan hordott szemöldök, a hangsúlyos arccsont, a kerekebb arc. Ehhez képest kevésbé megbízhatónak tűnik az, akinek alacsonyan helyezkednek el a szemöldökei és vékonyabb az arca.

Annak, hogy ilyen könnyen ítélkezünk, evolúciós oka van: volt, hogy az életünk múlott azon, kinek szavaztunk bizalmat – vélekedik a szakember.