Fájdalmas, feszülő izmok, izomcsomók

Az izom megkeményedése, a myogelózis csomó vagy dudor formájában jelentkezik, ezek általában érzékenyek a nyomásra és korlátozott mozgást okoznak. Ezek a borsó, olajbogyó méretű izomcsomók az izomrostok mentén alakulnak ki. Visszafejlesztésük hosszú folyamat, amely hónapokig is eltarthat. Mi az oka a myogelózisnak és hogyan lehet kezelni?

Kinesio tex – mire jók a színes szalagok?

A kinesio szalagot Kenzo Kase japán orvosi végzettségű kiropraktőr és akupunktúrás szakember 1973-ban fejlesztette ki. Világszerte számos fizikotereápiás, munkaterápiás, fizioterápiás szakember, sportedző, kiropraktőr, orvos, gyógymasszőr, ápoló alkalmazza a kinesio szalagot az állkapocs-ízület megbetegedéstől a láb nagyujjának sérüléséig.

Nem biztos, hogy erős, ha nagy az izma!

Rengetegen foglalkoznak azzal a testépítők körében, hogy minél nagyobb és látványosabb izomzatot építsenek maguknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül erősek is lesznek. Nem a nagy izmok határozzák meg, hogy valaki mennyire erős – derül ki a University of Mississippi friss kutatásából, amelyben negyven testépítőt vizsgáltak hónapokon keresztül.

Megelőzheti az időskori izomdegenerációt a halolaj

A Brit Tudományos Fesztiválon az Aberdeeni Egyetem munkatársai arról számoltak be, hogy a halolaj testedzéssel kombinálva védhet az időskori izomsorvadással szemben. A vázizom az emberi szervezet legnagyobb szerve, mely számos funkcióval rendelkezve meghatározza a fizikai állapotot és az életminőséget. Az egészséges öregedés során az izomtömeg évente 0,5-2 százalékkal csökken, ami hosszabb távon megnehezíti az életvitelt.

Nem növeli az erőt a növekedési hormon és a tesztoszteron

A McMaster Egyetem kutatásából kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben a testmozgással összefüggő tesztoszteron és a növekedési hormon nem játszik jelentős szerepet az izomnövekedésben súllyal végzett edzés után. Az eredmények arra utalnak, hogy azok a testépítők, akik különböző edzéstervekkel a tesztoszteron és a növekedési hormon szintjét próbálják manipulálni, csak az idejüket vesztegetik.

Felgyorsítja az izom regenerálódását a fekete áfonya

Úgy tűnik, érdemes lehet bőséges készleteket felhalmozni fekete áfonyából, mert egy kutatás azt mutatta, hogy a gyümölcsöt fogyasztó sportolók gyorsabban regenerálódnak az edzés után. A Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban Steve Stannard, a Massey School of Sport and Exercise kutatója az Új-Zélandi Növény és Élelmiszerkutató Intézet munkatársaival együttműködésben újszerű módszerrel hasonlította össze a kísérleti alanyok egyik lábszárát a másikkal.