Kinesio tex – mire jók a színes szalagok?

A kinesio szalagot Kenzo Kase japán orvosi végzettségű kiropraktőr és akupunktúrás szakember 1973-ban fejlesztette ki. Világszerte számos fizikotereápiás, munkaterápiás, fizioterápiás szakember, sportedző, kiropraktőr, orvos, gyógymasszőr, ápoló alkalmazza a kinesio szalagot az állkapocs-ízület megbetegedéstől a láb nagyujjának sérüléséig.

Mi a kinezológiai szalag módszer?

A kineziológiai szalag módszer a test több rendszerében idéz elő élettani hatásokat. A test érintett rendszerei a keringési/nyirok, ideg, izom és kötőszövetes hártya, valamint az ízületek. A kineziológiai szalagot a gyógyászok az izomtónus megváltoztatására, a nyirokfolyadék mozgatására, mozgási minták korrekciójára és a testtartás javítására használják. A szalag használatának elónye, hogy hosszabb távon gazdaságosabb a többi módszernél, könnyű megtanulni, alkalmazni, és hosszabb ideig használható.

Segítik a mozgást, gyógyulást

A kineziológiai szalag módszer eltér a sportolói ragtapasz alkalmazástól és a hagyományos McConell-szalag módszertől. A sportolói ragtapaszt többnyire a mozgástartomány korlátozására és az izommozgás szűkítésére használják. A módszer hatása: a sérült területek áthidalása, hogy a sportoló sportmozgást tudjon végezni és/vagy a megelőzéshez nyújt segítséget, vagy a test sérült részét támogatja. A sportolói szalagot jellemzően eltávolítják a sportesemény után.

A McConnell-szalag olyan eljárás, amely szalagot helyez a testrészekre, hogy egy adott biomechanikai mozgást befolyásoljon. A McConnell-szalag nagyon merev, erősen ragadó szalag, amit legfeljebb 18 óra hosszan alkalmaznak, gyakran még rövidebb ideig, mert kényelmetlen a betegnek.

Mi a kinesio tex szalag?

A kinesio tex szalag újabban népszerűvé vált eszköz, amit erre a módszere kiképzett gyógyítók használnak. A szalag latexmentes hypoallergén gyapotszálakból készül, amit hőaktivált akril erősít meg – a szalag csak hossztengelye mentén nyúlik meg. A szalag nyugalmi hosszának 40-60%-ával nyújtható meg. Nincsen gyógyszer-hatóanyaga. A szalag vastagsága és súlya közelítőleg a bőr súlyával és vastagságával egyezik.

Hogyan hat?

A jelenleg elfogadott magyarázat szerint a helyesen alkalmazott kinesio szalag úgy hat, hogy a bőrön a szalag a bőr felső rétegét húzza, így több hely lesz az izom és a dermisz között. Az így keletkező tér csökkenti a nyomást az izom és a dermisz közötti nyirokcsatornákra, a nyirok könnyebben folyik el az érintett területről. Ebben a térben különböző idegvégződések is vannak, amelyek az agyba juttatnak bizonyos információkat. Amikor a bőr felhámja és az izom közötti tér összenyomódik, pl. sérülés esetén, az idegvégződések is összenyomódnak, és információt küldenek az agyba a folyamatos érintés, könnyű érintés, hideg, fájdalom, nyomás és hő kapcsán. Ezen információk hatására az agy bizonyos jeleket küld a testnek, hogy hogyan reagáljon az ingerre. A kinesio szalag módosítja az idegvégződések által az agynak küldött információt, aminek hatására a test kevésbé érzékenyen reagál, ezzel eltávolít néhány akadályt a gyógyulási folyamat útjából.

A kinesio szalag a test mélyebben fekvő szöveteire is hat. A nagyobb tér elvileg nagyobb összehúzódási képességet tesz lehetővé, így több folyadékot juttat át az izmon, aminek így jobb teljesítménye lesz. Végeredményként csökken az izomfáradtság, megnő a mozgástartomány és javul az izomösszehúzódás.

A kinesio tex szalag használatos az ízületek illeszkedésének javítására, hiszen hat az izomra és az izomhüvelyre, és csökkentheti az ízület rossz működését az ellentétes izomcsoportok és az ízületi mobilitás befolyásolásával.

Az izomhüvely és a nyirok szoros kapcsolatban áll egymással. Az izomhüvely azaz anyag, amely felosztja és elválasztja az izmokat a belső szervektől, és támaszt jelent a test néhány részén a nehézségi erővel szemben. A nyirok eltávolítja az izmokban lévő folyadékot és vegyi anyagokat. A nyirokcsatornák az izomhüvelyen a csont és az izom között és a bőr és az izom között haladnak át. A nyirokvezetékek mérete a hajszálnál vékonyabbtól a 2 cm-es nyirokcsomókig terjed. A fő nyirokcsatornák az ágyék, a nyak és a hónalj területén találhatók. Ha a nyirok folyása korlátozódik vagy megnő, a folyadék felgyülemlik, ami duzzanatot okoz, ez csökkenti az izom és a bőr közötti teret, hatására a test reagál a fájdalmas ingerre.

A kinesio szalag a sérülések helyét is befolyásolja. Csökkenti az összenövést és hegesedést, jobb rugalmasságot és izomgörcsök csökkenését tapasztalták egyes betegeknél.

(Angolból fordította: Korom Lajos)