Felgyorsítja az izom regenerálódását a fekete áfonya

Úgy tűnik, érdemes lehet bőséges készleteket felhalmozni fekete áfonyából, mert egy kutatás azt mutatta, hogy a gyümölcsöt fogyasztó sportolók gyorsabban regenerálódnak az edzés után. A Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban Steve Stannard, a Massey School of Sport and Exercise kutatója az Új-Zélandi Növény és Élelmiszerkutató Intézet munkatársaival együttműködésben újszerű módszerrel hasonlította össze a kísérleti alanyok egyik lábszárát a másikkal.

Felgyorsítja az izom regenerálódását a fekete áfonyaA kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy egy Biodex gépen dolgozzák meg az egyik combjukat olyan keményen, amitől izomkárosodás alakul ki. Háromszáz excentrikus összehúzódást hajtottak végre, ami mikro-traumát okoz az izomrostokban.

A kísérlet első szakaszában a résztvevők fekete áfonya kivonatot kaptak az edzés előtt, alatt, és utána két napig, emellett a lábszár regenerálódását vérvizsgálatokkal ellenőrizték. Az edzést néhány hét múlva megismételték a másik lábon, de ezúttal nem fekete áfonyát tartalmazó kivonatot kaptak, vagyis másfajta polifenolokat fogyasztottak. A kísérletben tíz nő vett részt.

A vérminták azt mutatták, hogy a fekete áfonya, bár hasonló teljes antioxidáns tartalommal rendelkezett, magasabb szintű antioxidáns védelmet nyújtott a vérben. Ezzel párhuzamosan az izomműködés egy bizonyos mérése a regenerálódás felgyorsulását mutatta az első 36 órában.

Dr. Stannard elismerte, hogy nem ismerjük pontosan a fekete áfonya jótékony hatásának okát, de valószínűleg az új-zélandi fekete áfonya rendkívül magas antocianin tartalmával állhat összefüggésben, ami segíti a szervezet természetes antioxidáns mechanizmusait.

(A fekete áfonya jótékony hatását a szem és a látás egészségére eddig is ismertük – a szerk.)