Fájdalmas, feszülő izmok, izomcsomók

Az izom megkeményedése, a myogelózis csomó vagy dudor formájában jelentkezik, ezek általában érzékenyek a nyomásra és korlátozott mozgást okoznak. Ezek a borsó, olajbogyó méretű izomcsomók az izomrostok mentén alakulnak ki. Visszafejlesztésük hosszú folyamat, amely hónapokig is eltarthat. Mi az oka a myogelózisnak és hogyan lehet kezelni?

A myogelózis pontos okában nem értenek egyet, gyakran krónikus fájdalomban szenvedő betegeknél diagnosztizálják. A biztos az, hogy az izomban lokális anyagcsere-változások keletkeznek, és a fájdalmat okozó gyulladás lép fel.

Sportolás közben növekszik a sejtek oxigénigénye, felhalmozódnak az anyagcseretermékek, és ez savas környezetet hoz létre. Ha a szervezet nem tud lépést tartani az oxigénellátással, a savas anyagokat nem tudja eltávolítani, akkor fokozatosan bekövetkezik az izomrostok sorvadása. Az izmot fokozatosan felváltja a kötőszövet, szilárd és csomós lesz, myogelózis alakul ki. Ez a helyzet állandó vagy hibás terhelés esetén alakulhat ki.

A nyaki gerinctől az ágyéki gerincig

A gerincoszlop izomzata fogékony a myogelózisokra, mivel egész nap használjuk. A munka során a hosszú, ülő testhelyzetek, az általános rossz testtartás vagy a helytelen alvási helyzet elsősorban a hát, a váll és a nyak izmait érinti. Myogelózisok előfordulhatnak más, mögöttes betegség következményeként, gyakran egyetlen tünetükként. A védő funkció következtében az izmok állandó ingerre adott válaszként görcsbe ugranak, például porckorongsérv vagy rossz mozdulat esetén.

Ez a – kezdetben hasznos – reflex más problémákhoz is vezethet, például a feszültségből adódó fejfájáshoz vagy a karba és lábba sugárzó fájdalomhoz.

A myogelózisok kezelése

A korai kezelés fontos az izmok tartós elváltozásának és a krónikus fájdalom kialakulásának megakadályozása érdekében. A tüneti kezelés fájdalomcsillapításból, izomlazító szerek és fizioterápia alkalmazásából áll, de ezek gyakran nem elegendőek. Súlyos fájdalom esetén a helyi érzéstelenítés is választható.

Masszázs

Az alternatív kezelési módszerek gyógyulási lehetőségeket kínálnak. A cél az izmok vérkeringésének elősegítése a savas anyagcseretermékek eltávolítása érdekében. Néhány étrend sikert ígér azáltal, hogy csökkenti a savtartalmat.

Az okok kutatásának egyik módszere az ergoterápia, amellyel elemzik a mindennapi életet, a munkát és a sportot, és kijavítják a helytelen testtartást.

Javaslatok otthonra

Ha magunk szeretnénk valamit tenni a myogelózis ellen, már az egyszerű módszerek is sokat segítenek. A meleg jó a feszült izmokra. Meleg párna vagy váltakozó zuhany serkenti a vérkeringést és ellazítja az izmokat.

Ha meg akarjuk előzni a myogelózist, ügyeljünk a testtartására, a sportolás végén mindig legyen levezető futás és nyújtás – ez rugalmasan tartja az izmokat.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Izom- és idegfájdalomra: Cayenne-bors