Izom- és idegfájdalomra: Cayenne-bors

A bors eredetileg az Amazonas vidékről származik, ma főleg a trópusi övezetekben termesztik. Gyógyszerként a szárított, érett gyümölcsöket használják. A Cayenne-bors fényes, világos, piros vagy piros-barna, kb. 1-5cm hosszú, belül nagy, 2-4 mm sárga magvak találhatók. A borsnak gyenge, sajátságos szaga van, az íze azonban nagyon fűszeres és égetően csípős.

Mire használják?

A Cayenne-bors csak külsőleg alkalmazható a váll, a kar és a gerinc fájdalmas izomfeszültsége esetén. További klinikailag jóváhagyott indikációk: idegi fájdalom, trigeminális neuralgia (arcidegzsába), fantomfájdalom, lumbágó, viszketés és reuma. A bors orvosilag belsőleg nem használható.

A népi gyógyászatban fagydaganatok, gyulladásos ízületi betegségek (arthritis) és rekedtség esetén toroköblögetőként használják.

A homeopátiában vakbélgyulladás, gyomor-bélrendszeri gyulladás, nyálkahártya-gyulladás, a száj és a torok, valamint húgyhólyag- és húgyúti fertőzések esetén alkalmazzák.

Óvatosan használjuk

A Cayenne-bors összetevői

Cayenne-bors körülbelül 0,4-0,9% erős kapszaicint tartalmaz. A bors legmagasabb kapszaicin tartalma a virágzás után 40 nappal van. Egyéb összetevői: C-vitamin, szaponinok, zsírok, olajok és karotinoidok, amelyek a gyümölcs színéért felelősek.

Adagolás, használat

A Cayenne-bors kivonata kenőcsök és tapaszok formájában kapható helyi fájdalmak kezelésére. Az átlagos napi adag, hacsak nincs más előírás, 0,02-0,05% kapszaicin félszilárd készítményekben, 0,005-0,01% folyékony készítményekben, és 10-40 mg tapaszokban.

Teaként a Cayenne-bors nem alkalmas belső használatra, sem meglévő paprika-túlérzékenység esetén. Sérült bőrön sem tanácsos használni. A kapszaicin hosszabb távú használata kárt okozhat az érzékeny idegekben és a sejtekben, ezért használata nem haladhatja meg a 2 napot. Ezután kb. 2 hétig szüneteltetni kell a kezelést. Mivel a paprikakészítmények már kis koncentrációban is irritálják a nyálkahártyát, kerülni kell a közvetlen kapcsolatot, különösen a szemnél.

Hatása, mellékhatása

A kapszaicin alkalmazásánál kezdetben bőrpír, melegségérzet és égő fájdalom keletkezik, majd hosszan tartó immunitás (érzéketlenség) következik. A kezdeti hatás a bőr receptorainak köszönhető, amelyek reagálnak a hő- és fájdalomingerekre. Ezt követi a megnövekedett vérellátás (innen a bőrpír) az alkalmazás helyén. A kapszaicin ismételt adagolása a hatás gyengülését okozza.

Ritka esetekben túlérzékenységi reakciókat okozhat, például bőrkiütést (csalánkiütést). Igen ritkán az alkalmazás helyén égő, szúró és gyulladással kapcsolatos bőrpírról számoltak be. Kölcsönhatás más gyógyszerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Hírlevél fel/leiratkozás

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés