Hirtelen fájdalom az arcon: idegzsába

Egy nyugodt vasárnapi reggeli – és a finom zsemle rágcsálása közben hirtelen szúró fájdalom jelentkezik az arc egyik felén. Néhány másodperc elteltével ugyan elmúlik, de olyan heves fájdalommal jár, hogy potyognak a könnyeink. A fájdalmat a hármasosztatú ideg, a legnagyobb agyideg okozza, amely számos izomnak, közöttük a rágóizmoknak a mozgató idege.

A hármasosztatú idegnek, a nervus trigeminusnak általában az ideg egyik, ritkábban a két ága okoz fájdalmat az arc nagy részén:

  • az első, ritkán érintett ág a könnyzacskót, a szemgödröt és a homlokot látja el
  • a második, leggyakrabban érintett ág ellátja az arcbőrt, az orrnyálkahártyát, a felső ajkakat és a fogínyt
  • a harmadik ág érzéseket közvetít az alsó állkapocs területén, és ellátja a rágó- és a szájpadlás-izmokat.

Németországban kb. 3000-ből egy érintett a hármasosztatú-ideg zsábában, főleg az 50-70 év közöttiek, a nők egy kissé gyakrabban.

Hogyan keletkezik?

Az októl függően a sokkal gyakoribb klasszikus háromosztatú-ideg zsába különbözik a más rendellenességek talaján keletkező másodlagos háromosztatú-ideg zsábától. Az első esetben az idegeket évek óta irritálja a szűk véredényburok, és végül ez a védőburok megsérül. Ez „rövidzárlatot” okoz a máskülönben egymástól elválasztott idegrostok között, így a normális ingereket, pl. az érintést fájdalomérzésként érzékelik.

A másodlagos hármasosztatú-ideg zsábánál idegkárosodás lép fel, pl. tumor miatti nyomás, herpeszvírusok vagy sclerosis multiplex következtében.

Hogyan jelentkezik?

A fejfájás és az arcfájdalmak a panaszok széles palettáján nyilvánulhatnak meg. A fájdalmak néhány másodperctől évekig terjedhetnek. A klasszikus hármasosztatú-ideg zsába jellegzetességei a rendkívül rövid, maximum kétperces rohamok, amelyek naponta akár százszor is előfordulhatnak, és rendkívül fájdalmasak – ez nem meglepő, hiszen a hármasosztatú ideg normál esetben is érzékeny arcterületet érint.

A fájdalom villámgyorsan lép fel, szúró vagy égő érzéssel, és pontosan az érintett trigeminális ág területén található. Ugyancsak tipikus, hogy a rohamok gyakran a terület megérintésekor vagy bizonyos tevékenységek közben, pl. rágás, beszélgetés, fogmosás, borotválkozás stb. kezdődnek. Néha könny- vagy nyálképződés, bőrpír vagy izomrángás fordul elő az arc érintett felében.

A fájdalom általában annyira elviselhetetlen, hogy az érintett hónapok alatt lefogy, mert fél rágni. Ha a hármasosztatú ideget egy másik mögöttes betegség, vagy például foggyökérkezelés irritálja, akkor a tünetek atipikusak is lehetnek: a fájdalom hosszabb ideig tart, de kevésbé erős, vagy az idegi területen a bőr zsibbadt.

Terápia

Még ha klasszikus hármasosztatú-ideg zsába diagnózisát állapítják is meg, ez nem jelenti azt, hogy a teljes és hosszú távú gyógyulás mindig lehetséges.

Mivel az akut fájdalom rövid ideig tart, alig kezelhető gyorsan ható kezeléssel, helyette rendszeresen szedendő gyógyszert alkalmaznak megelőzésre. A normál fájdalomcsillapítók nem segítenek. Görcsoldók vagy antiepileptikumok állnak rendelkezésre, vagyis olyan gyógyszerek, amelyeket egyébként görcsök kezelésére használnak. A szükséges dózis többnyire kisebb, néha több szer kombinációjára van szükség.

Injekció

A közelmúltban beszámoltak a botulinum toxin sikeres helyi injekciós alkalmazásáról. A botulinum idegméreg, amelyet más fájdalom-szindrómákban is alkalmaznak. Átfogó tanulmányok még folyamatban vannak.

Az idegvezeték kiölése (szkleroterápia)

A szkleroterápiát perkután hőkezelésnek is nevezik a szakzsargonban. A rövid érzéstelenítés után a bőrön egy kis vágással hőszondát vezetnek be az idegcsomóba, és így megakadályozzák az ingerületvezetést. A hatás idővel csökken.

Műtéti eljárás

A modern módszerek közé tartozik a Janetta-féle makrovaszkuláris dekompresszió, amely nem károsítja az ideget. Teljes érzéstelenítés során egy teflon szivacsot helyeznek el az ideg és az őt érintő erek közé, hogy megelőzze az idegre gyakorolt nyomást. A visszaesés aránya alacsony, mellékhatás lehet halláskárosodás, vagy az arc zsibbadása.

Besugárzás: magas a visszaesési arány

Az úgynevezett gamma késsel egy újabb radiológiai sebészeti módszer áll rendelkezésre, amelyben az érintett idegközpontot rendkívül pontosan lekapcsolják gamma sugarak. Az eddigi jó eredményeket sajnos a viszonylag magas visszaesés mértéke beárnyékolja.

Alternatív módszerek

Az alternatív módszerek közül az akupunktúra hatása jól megalapozott. A homeopátiában, különösen az akut kezelés során, a Verbascumot és az Aconitumot alkalmazzák. A Schüßler-sók esetében ajánlott a No.7 magnézium-foszforsav (kenőcsként felvíve) alkalmazása.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Izom- és idegfájdalomra: Cayenne-bors