Nem biztos, hogy erős, ha nagy az izma!

Rengetegen foglalkoznak azzal a testépítők körében, hogy minél nagyobb és látványosabb izomzatot építsenek maguknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül erősek is lesznek. Nem a nagy izmok határozzák meg, hogy valaki mennyire erős – derül ki a University of Mississippi friss kutatásából, amelyben negyven testépítőt vizsgáltak hónapokon keresztül.

A szakemberek megállapították, hogy az izmos felsőtest nem garantálja, hogy a kutatásban résztvevő személy képes nagy súlyok felemelésére, ugyanakkor azok erősek maradnak, akik korábban rendszeresen edzettek, de az utóbbi időben hanyagolták a sportot és izomzatuk gyengült.

Nem biztos, hogy erős is

Rengeteg ember foglalkozik azzal a testépítők körében, hogy minél nagyobb és látványosabb izomzatot építsen magának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül erősek is lesznek: a nagy izomtömeg ugyanis nem tükrözi azt, hogy valójában milyen súlyt képes felemelni viselője – fogalmaz a kutatást vezető dr. Jeremy Loenneke.

A jelenség fordítva is működik: hiába hagyja abba a rendszeres edzéseket a testépítő és csökken emiatt az izomtömege, a valóságban nem lesz gyengébb, továbbra is képes a megszokott, nehéz súlyok felemelésére. A kutatás során vizsgált 20 és 35 év közötti sportolók nyolc hónapon át őrizték meg erejüket, hiába csökkent az izomtömegük.

A kutatók megállapították, hogy a jelenség feltérképezése további kutatásokat kíván, az izomzat építésének és elvesztésének működése ugyanis nem világos.