Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát a halolaj

A lazac, pisztráng és más olajos halak fogyasztása jelentős mértékben javíthatja a memóriát. Egy új tanulmány szerint a halakban és a tengeri ételekben előforduló egyik zsírsav 15 százalékkal is fokozhatja a memória működését. Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói Welma Stonehouse professzor vezetésével 176 egészséges felnőttnek adtak hat hónapig DHA tartalmú étrendkiegészítőt. Ez az omega-3 zsírsav főleg a lazacban, a makrélában, a szardíniában, a pisztrángban, a garnélarákban és a kagylókban fordul elő.

Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát a halolajA kísérleti időszakban mérték a résztvevők memóriáját és kognitív működését, és az eredményeket egy placebót fogyasztó csoportéval hasonlították össze. A kezelés után az omega-3 zsírsavat fogyasztókban a memória, a munkamemória, továbbá a munkamemória sebessége is jelentős javulást mutatott.

A kutatók úgy vélik, hogy a DHA lehet az egyik kulcsa az Alzheimer-kór megelőzésének. A demencia egyik leggyakoribb formájának számító betegséget a mentális képességek leromlása jellemzi. Stonehouse professzor elmondta, ez az első olyan nagyszabású kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a DHA-ban gazdag étrend fiatal, egészséges felnőttekben valóban javítja a memóriaműködés bizonyos területeit.

„A DHA-ban gazdag halolaj által befolyásolt kognitív funkciók, különösen a memória és a munkamemória a legjelentősebb agyi funkciók közé tartoznak számos hétköznapi tevékenységünk, például a munka, az autóvezetés, a bevásárlás, a tanulás, a sportolás stb. szempontjából. Az agy egészségének megőrzése és az agyműködés optimális kapacitásának fenntartása ugyanolyan fontos, mint fizikai egészségünk és jólétünk megőrzése” – állítja a professzor.

A DHA a legnagyobb koncentrációban előforduló zsír az emberi agyban, és köztudottan kulcsszerepet játszik az agy struktúrájában és működésében. Mivel azonban a szervezet képtelen hatékonyan előállítani ezt a zsírt, csak az étrendünk útján pótolhatjuk. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint az egészséges étrendnek legalább két adag halat kell tartalmaznia hetente, és ebből az egyiknek olajos halnak kell lennie.