A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény étrend káros a gyermekekre

Az 5 éven aluli amerikai gyermekek többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) bevitelét vizsgáló első kutatásban az Országos Gyermekkórház szakértői Sarah Keim vezetésével kimutatták, hogy sok gyermek étrendjében aggasztó hiány lehet ezekből a zsírsavakból. A kutatáshoz közel 2.500 tizenkét és hatvan év közötti személy adatait elemezték.

A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény étrend káros lehet a gyermekekreA többszörösen telítetlen zsírsavak létfontosságúak az emberi egészség szempontjából. Az omega-6 és az omega-3 PUFÁ-k megfelelő aránya jelentős szerepet játszik a sejtműködésben, a gyulladásokban, a szem fejlődésében és az idegműködésben is. A szakértők azonban nem tudják, mennyi a zsírsavak bevitelének ideális szintje a kisgyermekek esetében. Abból kiindulva, hogy a csecsemők általában nagy mennyiséget fogyasztanak a legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsavakból az anyatejnek és a csecsemőtápszereknek köszönhetően, a kutatók úgy döntöttek, hogy megpróbálják megbecsülni a PUFÁ-k átlagos bevitelét a csecsemőkor és az óvodáskor között.

Az omega-6 az omega-3 zsírsavakhoz viszonyított aránya magas volt — körülbelül 10. A szakértők egy része ezt az adatot az étrend minőségének megállapítására használják, és a magas arány azt jelenti, hogy az étrend kevésbé egészséges. Ráadásul az egyik kulcsfontosságú zsírsav, a DHA bevitele alacsonynak bizonyult a 12 és 60 hónap közötti gyermekekben, alacsonyabbnak, mint amennyit a csecsemők fogyasztanak, és ez a szint az életkor előrehaladásával sem nőtt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a halak a leggazdagabb forrásai a DHA és az EPA zsírsavaknak, és ezekben a legnagyobb a PUFÁ-k mennyisége is a gyermekek étrendjében. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált gyermekek csupán 54 százaléka fogyasztott halat az elmúlt hónapban. „Az erre az életkorra jellemző gyors testi és neurológiai fejlődés azt jelenti, hogy a PUFA bevitel variációi jelentős következményekkel járhatnak a növekedésre” – összegezték a kutatók.