A hal fiatalon tart

Az időskori rendszeres halfogyasztás 39 százalékkal csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss kutatásból –, valamint az izomépítés kulcsként ahhoz is hozzájárul, hogy az érintettek tovább aktívak maradjanak. A halfélékben ugyanakkor omega-3 zsírsavak is találhatóak, amelyek a demencia és az ízületi problémák ellenszerei.

A hal fiatalon tartA japán Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai több mint ezer férfit és nőt kértek meg, hogy kérdőívet töltsenek ki a mentális és fizikai erőnlétükre vonatkozóan. A kérdések között szerepelt, hogy mennyire könnyű számukra a tömegközlekedés, a számlák kiegyenlítése, illetve hányszor látogatják meg a barátaikat, s milyen gyakran fordulnak hozzájuk tanácsért. Emellett a táplálkozási szokásaikat is felmérték. 

Kiderült, hogy a legtöbb állati fehérjét fogyasztóknál csaknem kétötödével alacsonyabb a hét évvel későbbi mentális vagy fizikai betegség kialakulásának kockázata. 

A fehérje az esésből eredő törések ellen védő izomzat épülésének kulcsa, de a feltételezések szerint az évek múlásával a testünk számára egyre nehézkesebbé válik az emésztés. Ennek következtében többre van szükségünk belőle az egészség megőrzéséhez. 

A hal különösen ideális a proteinpótlás céljából, mivel omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyeknek demenciaellenes és ízületvédő hatást is tulajdonítanak. A Journal of the American Geriatrics Society című szakfolyóiratban megjelent értekezésben azt írják a kutatók, hogy a fizikai és mentális hanyatlás „óriási terhet ró” a kórházakra, illetve a gondozó intézetekre, így a gazdaságra is, tehát mindenképpen közegészségügyi kérdést jelent az egészségesen várható élettartam növelése. 

„A magas fehérjebevitel hozzájárulhat az idősek funkcionális kapacitásának megőrzéséhez” – tették hozzá a szakértők. 

A kutatás egybeesik egy múlt héten publikált értekezéssel, miszerint a nagy mennyiségű állati fehérje, úgymint a hús és a hal éppolyan veszélyes lehet a középkorúakra nézve, mint a dohányzás – ám az idősebbekre jó hatással van.