Hogyan együnk több gyümölcsöt, zöldséget?

Hiába tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal, rosttal és vízzel, ennek ellenére a nyugati világban az emberek nagy része nem eszi meg belőlük az ajánlott napi 5 adagot. Néhány egyszerű változtatással azonban könnyen segíthetünk magunkon, becsempészhetjük a szükséges napi mennyiséget.

„Gyilkosok” a tányérunkon

Az étrendünkön nagyon sok múlik. Azt persze már Hippokratész óta tudjuk, hogy a halál a belekben lakozik. A régi igazságot erősítette meg egy globális kutatás, amely úgy találta, hogy évente 11 millióan kerülnek idő előtt sírba – az étrendjük miatt. A legnagyobb baj, ha a tányérunkon nincs elég teljes kiőrlésű gabona, magvak, gyümölcs és zöldség.

Mit reggeliznek a táplálkozási szakértők?

Biztosan milliószor hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mielőtt egy pohár narancsléért vagy cukrozott gabonapehelyért nyúlna, jusson eszébe, hogy mennyit számít, milyen reggelit eszünk. Alább táplálkozási szakértők árulják el, mi a kedvenc reggelijük, így mi is követhetjük a példájukat, és egészségesen kezdhetjük a napot.

Zöldség, gyümölcs a lábak ereiért

Azok, akik perifériás érbetegséggel küzdenek, érszűkülettel kénytelenek szembenézni a lábukban, ami korlátozza a vérkeringést és megnehezíti, illetve fájdalmassá teszi a járást és a hosszas álldogálást. A zöldség és a gyümölcs fogyasztása hatékony segítség lehet a perifériás artériás érbetegség ellen, ami a lábakban lévő verőerek eltömődésekor alakul ki.

Így marad friss a zöldség, gyümölcs

A hűtőben, a zöldségrekeszben, hűvösön, sötétben vagy szárazon? Hogyan kell helyesen tárolni és megőrizni a gyümölcsöt és a zöldséget ahhoz, hogy lehetőleg sokáig frissen maradjon? Tehetjük-e hűtőbe a paprikát, uborkát, miért jó egymás mellett tartani az almát és a paradicsomot? Adunk néhány tanácsot a legnépszerűbb gyümölcs- és zöldségfélék eltartásához.

Mit tudnak szivárványszínű zöldségeink?

Válasszunk minél többféle színű gyümölcsöt és zöldséget az étkezésekhez! Szebb, étvágygerjesztőbb lesz a tányérunk és jót teszünk az egészségünkkel is. Mi kerüljön az asztalra? Az első szabály legyen az, hogy odafigyelünk: a fogások bővelkedjenek gyümölcsben, zöldségben, és legyenek színesek és szezonálisak. A szép, gusztusos étel jobban is esik!

Gyümölcsöstál a karcsúság titka

Azok a nők, akik teli gyümölcsöstálat tartanak a konyhapulton, 6 kilóval könnyebbek – derül ki a Cornell Egyetem kutatásából. Lefotózták a konyhapultot 200 amerikai háztartásban, majd lemérték az ott élő nők súlyát. Akiknél reggelizőpehely volt a pulton, 9 kg-mal nehezebbek voltak azoknál, akiknél nem volt. Az üdítő jelenléte plusz 11-12 kg-ot jelentett.

Csodás bőr zöldségtől, gyümölcstől

Felejtsük el a drága sminket és a szépítő csodaszereket, mert ellenállhatatlanná az evés tehet! Azoknak a nőknek, akik több zöldséget és gyümölcsöt esznek, egészségesebb és vonzóbb lesz a bőrük. Ezért a karotinoidok felelnek, azok a pigmentek, amelyek többek között a sárgarépában, az édesburgonyában, a leveles zöldekben és a paradicsomban is megtalálhatóak.

Kevésbé táplálóak a mai gyümölcsök és zöldségek?

Együnk naponta minél több gyümölcsöt és zöldséget – igen ám, de kutatások szerint ezek ma kevésbé táplálóak, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Tanulmányok sugallják, hogy a mai gyümölcsök és zöldségek alig tartalmaznak egyes fontos tápanyagokat. Nézzük meg az okot, és ismerjünk meg olyan bevásárlási és főzési technikákat, amelyek segítenek megőrizni ezeket!

Számítson jónak a pizza is?

A WHO „napi öt” kampányának lényege, hogy mindenki legalább napi 80 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg öt adagban. A brit kormány most fontolgatja, hogy a konzervek, a készételek és a pizza is „napi öt”-logót kap, mivel ezekben a termékekben is van zöldség és gyümölcs, ami a napi bevitel egy részét, ritkán pedig az egészét fedezi.