Így marad friss a zöldség, gyümölcs

A hűtőben, a zöldségrekeszben, hűvösön, sötétben vagy szárazon? Hogyan kell helyesen tárolni és megőrizni a gyümölcsöt és a zöldséget ahhoz, hogy lehetőleg sokáig frissen maradjon? Tehetjük-e hűtőbe a paprikát, uborkát, miért jó egymás mellett tartani az almát és a paradicsomot? Adunk néhány tanácsot a legnépszerűbb gyümölcs- és zöldségfélék eltartásához.

Alma

Az alma leszedés után is tovább érik, javul az aromája és az íze. A növekvő tárolási idővel csökken vitamintartalma. Lassítható ezt a folyamatot, ha az almát alacsony hőmérsékleten (optimálisan 4 fok), magas páratartalomban és jól szellőző helyen tároljuk. A gyümölcsök egymás mellett feküdjenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Alkalmasak a sötét pincék, fagymentes garázsok vagy hűvös tetőterek.

Eper

A földieper az egyik legérzékenyebb gyümölcs, a legjobb, ha azonnal megesszük. Már néhány órával a betakarítás után elveszti aromáját. Az eper legfeljebb két napig tárolható a hűtőszekrény zöldségrekeszében.

Fontos: a gyümölcsöket mosatlanul és fedett helyen kell tárolni. Mivel nyomásérzékenyek, lapos edényt kell használni. Az eper gyorsan penészedik, a sérült gyümölcsöket el kell távolítani. A penészes eper hulladék. Nem elég, ha kivágjuk a penészes területeket, mert a spórák könnyen elterjednek, akkor is, ha az még nem látható.

Az uborka nem hűtőbe való

Az uborkát soha ne tároljuk hűtőszekrényben, számára ideális a 13-15 fokos hőmérséklet.

Burgonya

A burgonya akár nagy mennyiségben is hetekig tárolható. Előfeltétel a raktár, pince vagy éléskamra, amely hűvös, fagymentes, száraz és sötét. Az ideális tárolási hőmérséklet 4-6 fok között van. A burgonya nem tartható fóliában.

Akinek nincs megfelelő tárolója, csak kevés burgonyát vásároljon, és ezt a lehető leggyorsabban használja fel. Helytelen tárolás esetén a burgonya kicsírázik, és szolanin nevű mérgező anyagot termel. Szolanin található zöld színű helyeken és a csírákban. Ezeket feltétlenül ki kell vágni használat előtt.

A fűszernövények frissen tartása

A fűszernövényeket – ha nem használjuk fel azonnal –, nedves ruhába csomagolva vagy nedvesen műanyag zacskóba csomagolva lehet tárolni. Egy egész csokrot legjobb egy vízzel telt pohárba tenni, majd hűtőszekrénybe helyezni, így néhány napig frissen maradnak.

Paprika tárolása

A paprika nem hűtőszekrénybe való. Ideális tárolási hőmérséklet 10-12 fok.

A paradicsom érzékeny

A paradicsom érzékeny gyümölcs, nem való a hűtőbe, mert ott elveszíti az ízét. Legjobb a friss paradicsomot szellős, árnyékos helyen tárolni. Az érett paradicsomot fogyasszuk el 4-5 napon belül.

A paradicsom még tovább érik szedés után, ezért az éretlen paradicsomot napos helyen is tárolhatjuk.

Egyébként…

Az alma és a paradicsom természetes „érésgázt”, etilént áraszt magából, a mellettük lévő gyümölcsök gyorsabban érnek, de gyorsabban is romlanak. Ha alma és paradicsom van együtt, ezek is gyorsabban érnek. Etilénre érzékeny például a brokkoli, uborka és kivi. Nem érzékeny az érési gázra a póréhagyma és gomba.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk az alábbi cikket:

Hogyan együnk több gyümölcsöt, zöldséget?