Zöldség házhozszállítás, éljünk a lehetőséggel!

Sokunknak most nehézséget okoz a bevásárlás, főként a friss zöldség, gyümölcs beszerzése. A piacok, ökopiacok ugyan működnek, de egyrészt nem mindenki tud ide eljutni, másrészt sokan félnek a fertőzéstől. Jó megoldás lehet a házhoz szállítás, vagy a kis forgalmú, biztonságosabb helyen való átvétel a termelőtől. Az alábbi táblázat ebben segíthet.

Hogyan együnk több gyümölcsöt, zöldséget?

Hiába tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, tápanyagokkal, antioxidánsokkal, rosttal és vízzel, ennek ellenére a nyugati világban az emberek nagy része nem eszi meg belőlük az ajánlott napi 5 adagot. Néhány egyszerű változtatással azonban könnyen segíthetünk magunkon, becsempészhetjük a szükséges napi mennyiséget.

Töltsük fel raktárainkat piros színű zöldségekkel!

Nem a spenót az egyetlen egészséges zöldség! Szenteljünk több figyelmet a többi élénk színre is! A piros színű zöldségek, például a paradicsom és a kaliforniai paprika segíthetnek csökkenteni a cukorbetegség, a csontritkulás és a magas koleszterinszint kockázatát. A szép piros színt adó növényi alkotóelemek előnyösen hatnak az egészségre is.

Zöldség, gyümölcs a lábak ereiért

Azok, akik perifériás érbetegséggel küzdenek, érszűkülettel kénytelenek szembenézni a lábukban, ami korlátozza a vérkeringést és megnehezíti, illetve fájdalmassá teszi a járást és a hosszas álldogálást. A zöldség és a gyümölcs fogyasztása hatékony segítség lehet a perifériás artériás érbetegség ellen, ami a lábakban lévő verőerek eltömődésekor alakul ki.

Így marad friss a zöldség, gyümölcs

A hűtőben, a zöldségrekeszben, hűvösön, sötétben vagy szárazon? Hogyan kell helyesen tárolni és megőrizni a gyümölcsöt és a zöldséget ahhoz, hogy lehetőleg sokáig frissen maradjon? Tehetjük-e hűtőbe a paprikát, uborkát, miért jó egymás mellett tartani az almát és a paradicsomot? Adunk néhány tanácsot a legnépszerűbb gyümölcs- és zöldségfélék eltartásához.

A zöldséget olívával érdemes sütni

Újabb fordulat a táplálkozással kapcsolatos tanácsokban: egészségesebb, ha a zöldségeket extra szűz olívaolajban megsütjük, mint főzzük, mivel így az ételben található antioxidánsok száma növekszik, ráadásul az olajban lévő fenolok a zöldségekre is átkerülnek. A fenolok és az antioxidánsok segítenek abban, hogy elkerüljük rákot és a diabéteszt.

Csodás bőr zöldségtől, gyümölcstől

Felejtsük el a drága sminket és a szépítő csodaszereket, mert ellenállhatatlanná az evés tehet! Azoknak a nőknek, akik több zöldséget és gyümölcsöt esznek, egészségesebb és vonzóbb lesz a bőrük. Ezért a karotinoidok felelnek, azok a pigmentek, amelyek többek között a sárgarépában, az édesburgonyában, a leveles zöldekben és a paradicsomban is megtalálhatóak.

Kevésbé táplálóak a mai gyümölcsök és zöldségek?

Együnk naponta minél több gyümölcsöt és zöldséget – igen ám, de kutatások szerint ezek ma kevésbé táplálóak, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Tanulmányok sugallják, hogy a mai gyümölcsök és zöldségek alig tartalmaznak egyes fontos tápanyagokat. Nézzük meg az okot, és ismerjünk meg olyan bevásárlási és főzési technikákat, amelyek segítenek megőrizni ezeket!

Számítson jónak a pizza is?

A WHO „napi öt” kampányának lényege, hogy mindenki legalább napi 80 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon, lehetőleg öt adagban. A brit kormány most fontolgatja, hogy a konzervek, a készételek és a pizza is „napi öt”-logót kap, mivel ezekben a termékekben is van zöldség és gyümölcs, ami a napi bevitel egy részét, ritkán pedig az egészét fedezi.

Zöldség- és gyümölcsfogyasztással az agyvérzés ellen

A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után.